Subventii pentru instalarea de panouri fotovoltaice: inscrierile incep in curand

Facebook
Twitter

Persoanele fizice interesate sa-si instaleze panouri fotovoltaice prin Programul Casa Verde Fotovoltaice se pot adresa instalatorilor autorizati, incepand cu 22 decembrie, anunta Ministerul Mediului.

Bugetul alocat pentru acest program de ridica la valoarea de 263,7 milioane de lei, iar in plus, pentru a creste sansele utilizarii integrale a bugetului alocat, in aplicatia informatica, se va perrmite inscrierea in limita a 150% din valoarea alocata fiecarei regiuni.

„Avand in vedere interesul major de care se bucura acest program, estimam ca bugetul alocat sesiunii care va fi lansata saptamana viitoare va fi epuizat destul de rapid, dar asiguram solicitantii ca fondurile vor fi suplimentate.

Pentru anul viitor, vom aloca un buget total de 650 milioane lei.

Planificam ca timp de 10 luni, incepand cu luna ianuarie 2022, programul sa se desfasoare lunar cu un buget de 65 milioane lei/luna, urmand ca, in luna noiembrie, bugetul alocat sa aiba o valoare echivalenta cu suma neutilizata din primele 10 luni de desfasurare a programului.

Astfel, vom putea aproba toti solicitantii care vor dori sa participe in cadrul Programului Casa Verde Fotovoltaice”, a declarat Barna Tanczos, ministrul Mediului, Apelor si Padurilor.

Potrivit MMAP, scopul programului il reprezinta cresterea eficientei energetice, imbunatatirea calitatii aerului si reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera, prin utilizarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica necesara consumului propriu si livrarea surplusului in sistemul energetic national.

Citeste si: APIA, noutati despre sprijinul pentru cultivarea de legume in spatii protejate

Finantarea se acorda in pondere de pana la 90% din valoarea totala a cheltuielilor eligibile, in limita sumei de 20.000 de lei.

Suma finantata de Administratia Fondului pentru Mediu (AFM) se scade de catre instalatorul validat din valoarea totala a facturii, iar diferenta se suporta de beneficiarul final, din surse financiare proprii.

Cheltuielile eligibile in cadrul programului sunt cele cu achizitia sistemului de panouri fotovoltaice cu putere minima instalata de 3kWp (avand ca principale parti componente: panouri fotovoltaice; invertor/invertoare; structura de sustinere a sistemului; tablou electric curent continuu/curent alternativ), cu montajul si punerea in functiune a sistemului de panouri fotovoltaice, respectiv TVA aferenta cheltuielilor eligibile.

Implementarea proiectului se va realiza in cel mult 12 luni de la semnarea contractului de finantare nerambursabila, termen in care trebuie realizata instalatia si incheiate formalitatile privind receptia sistemului de panouri fotovoltaice si obtinerea certificatului de racordare.

Monitorizarea finantarii acordate in cadrul Programului, a investitiilor realizate, precum si a respectarii conditiilor prevazute in Ghidul de finantare se face de AFM, pe o perioada de sase ani de la data obtinerii de catre beneficiarul final a certificatului de racordare.

AFM a publicat, pe site-ul institutiei, lista instalatorilor validati in cadrul Programului privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica, in vederea acoperirii necesarului de consum si livrarii surplusului in reteaua nationala.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE