zmeura

Sfaturi utile inainte de a cumpara sau construi o sera

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Ideea de a infiinta o sera inseamna gradinarit pe tot parcursul anului – un loc cald si insorit pentru gradina, in mijlocul lunii februarie, sau plante exotice care supravietuiesc iernii.

Serele sunt amenajari ideale pentru gradinari, dar sunt si o mare responsabilitate. O noapte fara caldura si toate plantele si rasadurile ar putea muri.

Pentru ca o sera sa functioneze eficient, va avea nevoie de caldura, apa, aerisire si electricitate. Si acesta este doar inceputul. Iata cateva puncte cheie care trebuie luate in calcul inainte de a cumpara sau construi o sera.

Cat de mare sa fie sera?

Daca bugetul si spatiul nu sunt o problema, este indicat sa cumparati o sera cat mai mare. Indiferent de dimensiunea pe care o alegeti, o veti popula rapid cu plante. Este mai usor si mai ieftin sa cumparati o sera mare decat sa incercati sa extindeti o sera mica.

Incalzirea serei

Caldura este elementul principal in sere. Fara caldura suficienta, este imposibil de a obtine rezultate. Ca optiuni, puteti alege  unitati de incalzire electrice, pe gaz, propan si pe gaz natural.

Toate functioneaza bine, iar alegerea se reduce la tipul de combustibil disponibil in zona dvs. Instalatiile electrice sunt mai simplu de gestionat si nu au nevoie de aerisire, insa in cazul unei pene de curent, plantele pot fi distruse. Evident, sistemele electrice sunt si cele mai costisitoare, insa costurile de incalzire vor fi, de asemenea, afectate de alegerea materialelor folosite la izolare, asa cum vom explica mai jos.

Materialele de izolare

Materialele de izolare ar trebui sa reprezinte o prioritate, deoarece vor afecta costurile si eficienta serei, in anii urmatori. In prezent, s-au facut multe progrese in proiectarea unor materiale pentru sera mai bine izolate si mai eficiente din punct de vedere termic.

Citeste si: APIA, noutati despre sprijinul pentru cultivarea de legume in spatii protejate

Un alt aspect de luat in calcul este difuzia luminii. Va doriti sa ajunga cat mai multa lumina solara in sera dvs., insa nu vreti sa fie indreptata direct spre rasaduri, ca o lupa. In alegerea materialelor de acoperire pentru sera puteti lua in calcul sticla sau unul dintre materialele plastice (fibra de sticla, policarbonat sau folie de polietilena).

Cadrul serei

Pentru ca este nevoie de o structura care sa sustina sera, un cadru bun poate face diferenta intre o constructie rezistenta si una care se va deteriora la prima furtuna. De multe ori, alegerea cadrului este determinata de alegerea materialelor izolatoare. Materialele mai grele necesita un cadru mai solid. Lemnul este frumos, dar aluminiul, otelul galvanizat sau PVC sunt mult mai durabile.

Alegerea unui kit de sera

Pana acum, s-ar putea sa va ganditi ca un kit de sera, gata de montat,  este solutia cea mai facila. Exista multe bune kituri de calitate pe piata, iar alegerea lor ne scuteste de problemele legate de masuratori si asamblare majora. Informati-va in legatura cu toate ofertele disponibile si alegeti-o pe cea care ofera cel mai bun raport calitate pret.

Lucruri de stiut, inainte de alegerea unui kit de sera, gata de montat

Cele mai multe kituri de sera vin cu doar cadrul de baza si materialele izolatoare. Restul materialelor vor fi extra. De aceea, este bine sa fiti constient si de acest lucru si sa decizia corecta inainte de a face alegerea.

De asemenea:

  • Verificati daca aveti nevoie de o autorizatie de construire in zona dvs.
  • Este posibil sa aveti nevoie de perdele de umbra, daca sera dvs. este situata in plin soare.
  • Un sistem automat de udare va va permite sa va parasiti sera pentru cateva zile in timpul iernii.
  • Asigurati-va ca toate echipamentele si utilajele necesare in sera pot intra pe usa.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE