Pasunatul ecologic – Cu sprijinul unui grant important, de 6,8 milioane USD, de la Institutul National de Alimentatie si Agricultura al USDA si o echipa diversa de colaboratori vor lucra in urmatorii cinci ani pentru a rezolva o problema de interes in zilele noastre; cum sa produci carne de vita ca aliment durabil din punct de vedere ecologic, economic si social.
Villalba, de la Departamentul de Resurse Wildland al Universitatii de Stat din Utah, conduce o echipa diversa de cercetatori si comunicatori pentru a aborda problema. Strategia care ei cred ca va oferi raspunsuri este construirea de „peisaje alimentare inteligente”, adica grupuri de plante dense din punct de vedere nutritional si diverse din punct de vedere botanic, plasate strategic pe pasuni pentru a imbunatati nutritia bovinelor si a reduce impactul asupra mediului, crescand in acelasi timp biodiversitatea si extinzand perioadele de pasunat.
Citeste si: Proprietarii de paduri nu stiu daca mai au dreptul sa recolteze lemnul
Carnea de vita este un produs costisitor din punct de vedere ecologic, dar de care depindem foarte mult. Vitele din zona de pasune din vestul SUA pasc plante precum pirul crestat, in timpul verii. Dar, pe masura ce sezonul avanseaza, calitatea acestor ierburi scade, necesitand hranire suplimentara costisitoare si daunand indirect mediului printr-o digestie proasta care introduce gaze cu efect de sera in atmosfera.
Prin introducerea strategica a 24 de tipuri de plante native si non-native dovedite a fi rezistente pe pasuni, cercetatorii intentioneaza sa demonstreze ca exista o modalitate de a oferi bovinelor surse mai bune de proteine si carbohidrati, dar si un aport de substante biochimice naturale pentru a reduce azotul generat de bovine si productia de metan.
Aceste „insule” de plante vor fi, de asemenea, concepute pentru a actiona ca o oaza de biodiversitate pentru polenizatorii nativi si pentru fauna salbatica, adaugand beneficii majore mediului natural, alaturi de pasunat de mai buna calitate.
„Multe dintre produsele alimentare pe care le vedeti acum promovate ca fiind „neutre din punct de vedere al carbonului reusesc acest lucru doar pe hartie”, a declarat Jennifer MacAdam, sef de echipa de la Departamentul de Plante, Sol si Clima al USU.
„Incercam sa aducem putin mai multa autenticitate acestui proces, ajustand efectiv alimentatia animalelor, pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de sera la nivelul productiei. Ar fi un pas fundamental inainte.”
Acesti cercetatori stiu ca problema nu tine strict de pasuni. Ei dezvolta strategii intensive pentru a obtine adoptarea, in practica, a rezultatelor cercetarii lor si pentru a implica publicul in proces. Componentele de sensibilizare si educatie sunt vitale pentru program, cu planuri pentru terenuri demonstrative, instruire a partilor interesate si proiecte practice, cum ar fi gradinile demonstrative din scolile publice, potrivit liderilor de echipa Eric Thacker si Kathy Trundle.
„Acesta este o initiativa majora, posibila doar cu contributia si expertiza unei echipe diverse si dedicate”, a spus Villalba.
„Primul pas este sa intelegem cum putem schimba practicile de pasunat pentru a asigura atat sanatatea animalelor, cat si a mediului. Urmatoarele noastre obiective sunt sa ajutam oamenii sa inteleaga aceasta schimbare si sa o implementam cu adevarat. Abia apoi vom putea masura succesul.”