MADR: amenzi record pentru comerciantii de fructe si legume

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In preajma sarbatorilor de iarna, inspectorii Ministerului Agriculturii au acordat amenzi de peste 100.000 de lei comerciantilor de fructe si legume.

“Incepand cu data de 10 decembrie 2021, inspectori din cadrul aparatului central si teritorial al MADR desfasoara ample actiuni de control ce vizeaza verificarea modului de respectare a legislatiei specifice din domeniul comercializarii legumelor si fructelor proaspete.

In perioada 10 – 16 decembrie 2021, actiunile de control s-au concretizat in verificarea unui numar de 581 operatori economici, din domeniul comertului en-detail cu legume si fructe proaspete (Market-uri/Supermarket-uri/Hipermarket-uri). In cadrul actiunilor de control, in cazul unor operatori economici, au fost constatate abateri de la prevederile standardelor de comercializare pentru fructele si legumele proaspete. Acestea s-au soldat cu amenzi contraventionale in valoare totala de 101.500 lei si 159 de sanctiuni cu avertisment”, se mentioneaza intr-un comunicat al MADR.

Printre neconformitatile constatate se regasesc lipsa mentiunii originii si categoriei de calitate de pe facturile fiscale emise de furnizorii produselor, in baza carora operatorii economici comercializeaza en-detail legume si fructe proaspete, a etichetarii sau etichetarea incompleta a loturilor de legume si fructe (de exemplu: lipsa originii, lipsa categoriei de calitate, lipsa calibrului, lipsa datei recoltarii).

De asemenea, etichetele expuse in imediata apropiere a loturilor de legume sau fructe aveau mentionate o alta tara de provenienta/o alta origine, decat cea inscrisa pe eticheta ambalatorului si pe documentele fiscale (facturi, avize de insotire).

Citeste si: Cum dezvoltam fermele de familie din Romania?

Inspectorii au gasit si deficiente de calitate la vanzarea legumelor expuse, fara a corespunde standardelor de comercializare (de exemplu: produse afectate de mucegai, lipsa prospetime si turgescenta, cu umezeala externa anormala, deshidratate).

Nu in ultimul rand, a fost constatata lipsa etichetelor de pe ambalaje sau etichetarea incompleta a acestora, precum si lipsa originii si calitatii de pe facturile emise de distribuitorii en-gros, fapte care pot conduce la situatia in care unele produse provenite din comert intracomunitar sau import sunt prezentate drept produse in Romania.

Lipsa acestor mentiuni reprezinta o informare eronata a consumatorilor, sustin reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Potrivit sursei citate, conceptul de standard de comercializare, definit la nivel european, prin intermediul reglementarilor comunitare, sta la baza organizarii comune de piata si este determinat de caracteristicile legumelor si fructelor proaspete prezentate la vanzare.

Controalele de conformitate cu aceste standarde de comercializare efectuate de MADR, ca autoritate competenta, se aplica in sectorul de legume-fructe proaspete si asigura respectarea caracteristicilor comerciale pe care trebuie sa le intruneasca aceste produse, precum: vizuale (prospetime, calibru, absenta defectelor de forma si culoare); de conditionare (ambalare, etichetare si prezentare); organoleptice (gust, aroma, culoare si textura).

Standardele de comercializare asigura uniformitatea clasificarii legumelor si fructelor proaspete in functie de caracteristicile acestor produse, printr-un sistem unic de evaluare, facand abstractie de tehnologiile de cultura si zona de productie.

Acest sistem de clasificare este utilizat pe intreaga filiera de comercializare, pana la consumator, iar categoria de calitate stabilita pe baza caracteristicilor obligatorii trebuie sa se regaseasca mentionata pe eticheta.

“Actiunile de control ale MADR au caracter permanent, se desfasoara pe tot parcursul anului, insa, in perioada sarbatorilor de iarna, vor avea o frecventa sporita”, mai spun reprezentantii MADR.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE