Fonduri europene pentru asigurarea culturilor. Continua depunerea cererilor

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

AFIR a primit 964 de solicitari, in valoare totala nerambursabila de 3,938 milioane de euro, fonduri europene,  pentru decontarea politelor de asigurare incheiate de catre fermieri pentru culturile de toamna 2021 si primavara 2022. Cererile de finantare au fost depuse in prima saptamana a sesiunii, care a fost deschisa in acest an, in data de 9 august.

AFIR primeste, in perioada 9 august – 16 decembrie 2022, cereri de finantare pentru submasura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor, a animalelor si a plantelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020). Alocarea financiara disponibila pentru aceasta sesiune a submasurii 17.1 este de 15.260.041 euro.

„Pentru polite de asigurare care au inclus ca eveniment asigurat si seceta au fost depuse, pana in prezent, 65 de cereri de finantare prin care s-a solicitat o valoare a sprijinului nerambursabil de 622.376 Euro, pentru o suprafata de 15.611 hectare. Aceste polite cuprind si alte evenimente asigurate (de exemplu, grindina, inghet, ploi torentiale, furtuna). Fermierii au depus cereri de finantare pentru culturi precum grau, orz, orez, soia, mazare, legume (ardei, ceapa, vinete), dar si pomi fructiferi (visini, caisi, ciresi, pruni)”, a declarat Dorin OPREANU, Directorul general al AFIR.

Citeste si: Ce sprijin primesc crescatorii de animale si cand se pot depune cererile

Precizam ca in aceasta sesiune pot fi depuse cereri de finantare aferente sectorului vegetal (pentru politele incheiate pentru culturile de toamna aferente anului 2021 si culturile de primavara aferente anului 2022) si sectorului zootehnic (pentru politele incheiate in anul 2022). Depunerea cererilor de finantare se realizeaza continuu pana la epuizarea fondurilor alocate, cu posibilitatea suplimentarii acesteia cu disponibilul rezultat in urma finalizarii sesiunii precedente sau ca urmare a realocarilor, daca exista interes din partea solicitantilor.

Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este 70% din valoarea primei de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier (solicitantul finantarii).

Pentru a putea primi sprijin prin submasura 17.1, solicitantii trebuie sa fie „fermieri activi” in anul pentru care solicita sprijinul. De asemenea, pentru a fi eligibili, fermierii trebuie sa incheie un contract de asigurare pentru riscurile eligibile prevazute in Fisa submasurii din PNDR 2020 care sa acopere toate suprafetele cultivate cu acelasi tip de cultura/ intreg efectivul de animale aferent aceleiasi specii existente in cadrul exploatatiei si sa se angajeze sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contract.

Depunerea cererilor de finantare pentru sM 17.1 se face online pe www.afir.info, conform precizarilor Ghidului solicitantului si anexelor aferente. Termenul limita de depunere pentru solicitanti este 16 decembrie 2022, ora 16:00.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE