Cum cresti randamentul culturilor agricole – 4 unelte si echipamente de care ai nevoie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Randamentul este cel mai important indicator atunci cand vine vorba despre succesul culturii tale. Exista cateva unelte si echipamente care iti pot eficientiza si usura munca, astfel incat, la momentul recoltei, satisfactia unei productii adecvate sa fie incontestabila.

Motosapa pe benzina

Un randament bun este influentat de foarte multi factori, iar unul dintre acestia este calitatea solului. alegerea terenului potrivit pentru speciile pe care vrei sa le cultivi si felul in care efectuezi lucrarile agricole sunt esentiale pentru a avea culturi sanatoase si recolte pe masura asteptarilor. Din aceasta perspectiva, o unealta care te ajuta sa mentii calitatea solului este un ajutor de nadejde.

Motosapa, de pilda, este un instrument ideal pentru pregatirea terenului care urmeaza sa fie cultivat. Rapida, eficienta si presupunand, totodata, o investitie pe care cei mai multi fermieri si-o permit fara mari probleme, motosapa pe benzina prezinta o serie de avantaje importante.

 • este mai silentioasa si are un consum mai mic decat alte modele;
 • este practica si iti usureaza mult munca, fiind dotata cu plug si diverse accesorii necesare pregatirii solului;
 • este echipata cu roti din cauciuc sau metalice, pentru o manevrabilitate sporita;
 • poate fi folosita indiferent de conditiile meteo, ceea ce iti permite sa termini treaba la timp;
 • este o solutie ideala pentru afanarea si aratul solului;
 • motorul este rezistent si exista modele cu putere mare, ceea ce permite utilizarea pe perioade indelungate de timp;
 • ergonomia modelelor din care poti alege permite o manevrare usoara si confortabila, ghidonul fiind pozitionat si proiectat pentru minimum de efort.

tinand cont de toate aceste argumente, este evident ca o motosapa pe benzina poate reprezenta o solutie foarte buna pentru suprafetele de teren limitate, sere, solarii si chiar pentru gradinile personale, in care usureaza si eficientizeaza semnificativ munca. 

Instalatia de irigare

Seceta este o problema care poate afecta orice regiune geografica si orice cultura. Productivitatea depinde in mod esential de cantitatea de apa disponibila in sol. Prin urmare, un sistem de irigatii ajustat conform nevoilor specifice ale speciei de plante cultivate te poate salva.

E important sa te informezi in legatura cu varianta care ti se potriveste cel mai bine: sistemul de irigare subteran sau suprateran. Cu ajutorul unui controler automat, cultura poate beneficia de cantitatea de apa de care are nevoie, la momentul oportun. 

Programatorul automat permite interventia rapida, in functie de conditiile meteo, pentru reglarea cantitatii de apa din sol. Mai mult, varianta este mai ieftina si elimina eroarea umana si intarzierile care pot face diferenta dintre o productie buna si una excelenta.

Printre avantajele unei instalatii de irigare se numara:

 • dozarea exacta a apei necesare in diferite etape de crestere a plantelor si in functie de conditiile meteo;
 • reducerea consumului de apa cu pana la 40%, diminuand pierderile cauzate de evaporare;
 • prevenirea inmultirii daunatorilor, prin udarea directa a solului, nu a plantelor;
 • favorizarea operatiunii de fertirigare – administrarea de ingrasaminte simultan cu irigarea;
 • restrangerea posibilitatii dezvoltarii buruienilor, avand in vedere ca se efectueaza irigarea in zona radacinii plantei de cultura.

Atomizatorul

Ca sa obtii randamentul dorit, este esential sa efectuezi lucrarile agricole la timp si sa aplici corect masurile fitotehnice, cum este folosirea fungicidelor, insecticidelor ori erbicidelor. totodata, o monitorizare constanta a culturii te ajuta sa previi sau sa controlezi din timp semnele de imbolnavire ori pe cele ale atacurilor daunatorilor. 

In cazul in care cultivi o suprafata relativ mica de teren – deci cand nu vorbim despre hectare – protejarea impotriva buruienilor si daunatorilor se poate realiza cu ajutorul unui atomizator. astfel, erbicidele si fungicidele sunt raspandite sub forma de aerosoli, picaturi foarte mici, care raman sa actioneze pe suprafata frunzelor. Unele modele au o raza mare de actiune, de pana la 10 m, dar, chiar si asa, utilizarea echipamentului de protectie este obligatoriu.

Tocatorul

Resturile vegetale trebuie indepartate de pe camp si pot fi procesate, pentru a fi valorificate. Ramase pe ogor, ele sunt o sursa de imbolnavire pentru urmatoarele culturi. Adunate si transformate in compost organic, ele devin un ingrasamant natural excelent.Pentru a accelera procesul de compostare, este obligatorie tocarea lor, iar pentru asta, un tocator de buna calitate e absolut necesar. Oferta este variata, iar achizitia trebuie adaptata la nevoile tale. De exemplu, daca ai de procesat crengile rezultate in urma taierilor din livada, iti trebuie un produs cu o putere mai mare decat daca maruntesti paie. 

Investitia in echipamente performante este o initiativa care iti usureaza si eficientizeaza munca. totodata, este una dintre cele mai eficiente metode prin care poti obtine randament excelent, indiferent de speciile pe care le cultivi. Prin urmare, informeaza-te temeinic, pentru a face alegerile potrivite. 

Sursa foto: Shutterstock

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE