Fonduri europene pentru asigurarea culturilor agricole

Facebook
Twitter

AFIR anunta lansarea sesiunii de primire a cererilor de finantare pentru submasura 17.1 „Prime de asigurare a culturilor agricole, a animalelor si a plantelor” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Sesiunea de depunere a solicitarilor de finantare se va desfasura in perioada 9 august – 16 decembrie 2022.

In aceasta sesiune pot fi depuse cereri de finantare aferente sectorului vegetal (pentru politele incheiate pentru culturile de toamna aferente anului 2021 si culturile de primavara aferente anului 2022) si sectorului zootehnic (pentru politele incheiate in anul 2022).

Alocarea financiara disponibila pentru cea de-a patra sesiune a submasurii (sM) 17.1 este de 15.260.041 euro.

Depunerea cererilor de finantare se realizeaza continuu pana la epuizarea fondurilor alocate, cu posibilitatea suplimentarii acesteia cu disponibilul rezultat in urma finalizarii celei de-a treia sesiuni sau ca urmare a realocarilor, daca exista interes din partea solicitantilor.

Sprijinul public nerambursabil acordat in cadrul acestei submasuri este 70% din valoarea primei  de asigurare eligibile si platita efectiv de catre fermier (solicitantul finantarii).

Citeste si: MADR: peste 351.000 de hectare, afectate de seceta. Cate judete sunt afectate?

Pentru a putea primi sprijin prin intermediul sM 17.1, solicitantii trebuie sa fie „fermieri activi” in anul pentru care solicita sprijinul.

De asemenea, pentru a fi eligibili, fermierii trebuie sa incheie cu o societate de asigurare un contract de asigurare pentru riscurile eligibile prevazute in Fisa submasurii din PNDR 2020 care sa acopere toate suprafetele cultivate cu acelasi tip de cultura/ intreg efectivul de animale aferent aceleiasi specii existente in cadrul exploatatiei si sa se angajeze sa plateasca valoarea integrala a primei de asigurare in cuantumul si la termenele prevazute in contract.

Riscurile eligibile care pot face obiectul contractului de asigurare se regasesc definite cu caracter general in Anexa nr. 5 la Ghidul solicitantului.

Dintre acestea, amintim: fenomene climatice nefavorabile (seceta, inundatiile, grindina, inghetul etc), infestarile cu organisme de carantina daunatoare plantelor prevazute in HG nr. 563/ 2007, cu modificarile si completarile ulterioare.

De asemenea, sunt eligibile si boli ale animalelor conform prevederilor art. 37 din Regulamentul nr. 1305/ 2013, cu modificarile si completarile ulterioare si care nu fac obiectul despagubirilor prin alte programe cu finantare europeana sau nationala (tuberculoza bovina, bruceloza bovina, bruceloza ovina si caprina etc).

„Submasura 17.1 este o oportunitate foarte mare pentru a limita efectele negative ale fenomenelor climatice, mai ales in contextul acestui an deosebit de complicat in ceea ce priveste lipsa precipitatiilor.

O parte din cererile de finantare depuse de solicitanti pana in prezent prin 17.1 vizeaza si solicitarea pentru rambursare a primelor de asigurare aferente politelor care includ riscul „seceta”. Am primit 1.326 de cereri de finantare in valoare totala de 26,7 milioane de euro.

Cererile de finantare pentru decontarea politelor care includ riscul de seceta sunt aferente unei suprafete de 262.478 de hectare. a precizat Dorin OPREANU, director general AFIR.

Depunerea cererilor de finantare pentru sM 17.1 se va face online pe www.afir.info, conform precizarilor Ghidului solicitantului si anexelor aferente, incepand cu data de 9 august 2022, ora 9:00. Termenul limita de depunere pentru solicitanti este 16 decembrie 2022, ora 16:00.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE