Consiliul Concurentei: preturile la alimentele de baza au scazut cu pana la 43%

Facebook
Twitter

Preturile medii pentru alimentele de baza au scazut cu pana la 43% in prima saptamana din luna august, comparativ cu prima saptamana din iunie. Scaderea este inregistrata in marile retele comerciale, arata datele oferite de Consilul Concurentei.

Astfel, fata de luna iunie, in prima saptamana din august, cele mai mari scaderi de preturi s-au inregistrat la fructe si legume: pretul rosiilor a scazut cu aproape 44%, in timp ce strugurii costa mai putin cu circa 38%, iar ardeii, cu 32%. Reduceri de pret au fost inregistrate si la cartofi, ceapa, prune, pepene si morcovi.

„Pe masura ce trece timpul, reducerile la alimente sunt mai raspandite, intrucat stocurile vechi, achizitionate la preturi mai mari se epuizeaza.

Citeste si: Tensiuni intre SUA si UE: vamesii americani au blocat o nava poloneza incarcata cu grau

Sunt convins ca in perioada urmatoare va creste numarul magazinelor in care vom vedea reduceri ale preturilor alimentelor de baza”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Pretul mediu al branzei telemea a scazut cu aproape 13%, in timp ce iaurtul este mai ieftin cu 9%, iar laptele cu 7,8%, acesta fiind in continuare vizat de acordul voluntar intre retaileri si procesatori, in urma caruia s-a redus pretul cu circa 20%, incepand din luna mai.

Potrivit sursei citate, celelalte produse care se regasesc in cosul de baza, precum uleiul, ouale, zaharul si malaiul au inregistrat si ele reduceri de pret.

In ceea ce priveste carnea, pretul mediu al tacamurilor de pui s-a redus cu aproape 10%, cel al aripilor de pui, cu 6% si al puiului grill (intreg) cu aproape 4%. In ceea ce priveste carnea de porc, pretul mediu pentru carnea de lucru a scazut cu 1,8%, iar pretul mediu pentru spata de porc a inregistrat o usoara crestere de 1,4%.

La 1 august 2023 a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului care stabileste masuri temporare de combatere a cresterii excesive a preturilor la 14 grupe de alimente de baza: paine, lapte, branza, iaurt, faina, malai, oua, ulei de floarea-soarelui, carne proaspata de pui, carne proaspata de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeti vrac si zahar.

Autoritatea de concurenta a publicat orientari cu privire la transferarea reducerilor de pret de pe lantul comercial in preturile de revanzare si precizari referitoare la aplicarea limitarii adaosului comercial cumulat in cadrul activitatii de distributie, limitare prevazuta de ordonanta de urgenta 67/2023 privind instituirea unei masuri cu caracter temporar de combatere a cresterii excesive a preturilor la unele produse agricole si alimentare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE