FAO: preturile la alimente au scazut, dar sunt inca aproape de recordul absolut din martie

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Preturile la alimente au scazut in iunie pentru a treia luna consecutiv, insa valorile sunt inca mari, aproape de nivelul absolut din martie, anunta Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura, (FAO).

FAO publica lunar propriul sau Food Price Index, care masoara modificarile de preturi inregistrate la un cos de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne si zahar.

In iunie, acest indice a scazut la 154,2 puncte, fata de valoarea revizuita de 157,9 puncte atinsa in mai.

In pofida scaderii inregistrate in iunie, acest indice este cu 23,1% mai mare decat in perioada similara din 2021, pe fondul cererii globale solide, a temerilor privind impactul invaziei rusesti in Ucraina si al conditiilor meteo nefavorabile, precum si al costurilor ridicate cu productia si transportul.

Citeste si: Romania, pe locul doi in UE la exporturile de grau, dupa Franta

“Factorii care au provocat in primul rand nivelul ridicat al preturilor la nivel global sunt inca in joc”, a apreciat economistul sef al FAO, Maximo Torero.

Potrivit FAO, preturile la cereale au scazut cu 4,1% luna precedenta, dar inca sunt cu 27,6% mai ridicate decat in iunie 2021.

Pretul uleiurilor vegetale calculat de FAO a scazut cu 7,6% in iunie, comparativ cu mai, in urma majorarii productiei in principalele state producatoare si a perspectivelor privind cresterea livrarilor din Indonezia.

Si preturile mondiale la zahar au scazut cu 2,6% in iunie, comparativ cu luna precedenta, cresterea lenta a economiei mondiale afectand cererea.

Preturile la carne au urcat cu 1,7% luna precedenta, atingand un nou nivel record, in timp ce preturile la lactate au crescut cu 4,1% in iunie, comparativ cu mai.

Tot vineri, FAO a dat publicitatii si un set de estimari cu privire la productia mondiala de cereale in 2022.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE