Draft-ul noului Cod Silvic urmeaza sa ajunga pe masa Guvernului la inceputul lunii iunie, dupa ce va fi analizat de experti, a anuntat ministrul Mediului, Tanczos Barna.
Acesta a mentionat ca elaborarea noii legislatii silvice este un angajament luat prin PNRR, in baza strategiei in acest domeniul realizata in ultimii ani, si a subliniat ca noul cod trebuie sa vina cu „schimbari semnificative de abordare si viziune”.
„Am semnat, saptamana trecuta, contractul de servicii, prin PNRR, cu acest consortiu, format din cele trei institutii, si draft-ul noului Cod silvic va fi pus pe masa guvernului la inceputul lunii iunie, dupa ce va parcurge o perioada de consultare publica, in care vom implica toate entitatile care au un aport sau pot veni cu unul la acest proces de elaborare a draft-ului.
Citeste si: Cerere disperata a fermierilor afectati de tranzitul cerealelor din Ucraina
Cred ca acest nou act normativ trebuie sa vina cu schimbari semnificative de abordare si de viziune.
Din punctul nostru de vedere, al ministerului, Codul silvic trebuie sa fie o lege supla, sa fie usor de inteles si de aplicat, trebuie sa protejeze padurea, sa insemne mai multa padure pentru Romania, trebuie sa aduca o noua abordare fata de proprietarul si de administratorul responsabil al padurii”, a spus ministrul Mediului.
El a mai punctat ca, „dincolo de sustinerea, stimularea, cointeresarea proprietarului de a avea o padure sanatoasa si rezilienta, pentru viitor”, noua legislatie, cea primara si cea subsecventa, trebuie sa prevada „mijloace de coercitie acolo unde lucrurile nu sunt in regula si legea nu este respectata”.
La randul sau, rectorul Universitatii Transilvania din Brasov, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan, a declarat ca noul Cod silvic trebuie sa valorifice ceea ce a fost si este pozitiv si, in acelasi timp, „sa priveasca spre viitor”.
„Speram sa valorificam ceea ce a fost bun pana acum in experienta si practica noastra, inclusiv cea legislativa, dar sa ne uitam si ce se intampla in jurul nostru, la nivel european, si chiar si international sa venim cu o legislatie silvica care sa priveasca in viitor si care sa fie asezata pe baze care inseamna suplete, continuitate, inovare. (…)
Lucrurile s-au schimbat si s-au schimbat privind ceea ce doresc comunitatile si, in general, societatea de la padure”.
Luni, la Brasov, a avut loc deschiderea procesului de consultare publica pentru elaborarea noului Cod Silvic, in baza principiilor stabilite de Strategia Nationala pentru Paduri.