Suma de 10 milioane de euro, alocata pentru sprijinirea fermierilor afectati de fluxul de cereale din Ucraina este derizorie. Astfel, s-a cerut comisarului pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, o noua analiza a formulei de calcul prin care s-a ajuns la aceasta suma, a declarat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Am sustinut la Consiliu, in discutia cu comisarul european pe agricultura, ca suma este mica pentru Romania.
Este o suma derizorie. Acesta ne-a explicat constrangerile pe care le are, justificand ca decizia Comisiei a fost sa acorde doar 56 de milioane de euro din rezerva totala de criza de 450 de milioane de euro.
Citeste si: ANIF a inceput deja campania de irigat 2023. Ce a declansat decizia?
O suma foarte mica pentru nevoile celor sase tari, dar din care doar trei au primit. Ungaria, Cehia si Slovacia nu au primit niciun cent.
Deocamdata acestea sunt sumele. Insa eu am solicitat sa revizuiasca formula de calcul si s-a convenit ca se va analiza impreuna cu expertii romani stabiliti inca din data de 26 septembrie 2022, in frunte cu Achim Irimescu de la Reprezentanta Permanenta a Romaniei pe langa Uniunea Europeana”, a precizat Petre Daea.
Oficialul MADR sustine ca aceasta a fost propunerea discutata luni, 20 martie, la Bruxelles, la reuniunea Consiliului Agricultura si Pescuit, propunere care va fi inaintata celor 27 de state membre pentru aprobare in cadrul unei reuniuni tehnice din 30 martie 2023.
„Teoretic nu este batuta in cuie.
Este propunerea lor, e posibil sa o revizuiasca, dar e posibil sa nu o faca.
Eu am transmis ca nu suntem de acord si am cerut aceasta revizuire, iar comisarul a aprobat.
Sper ca, incepand de astazi si in zilele urmatoare, sa se lucreze la analiza obiectiva.
Decizia finala se va lua pana pe 30 martie, dar indiferent de suma care va veni de la Comisie, statul membru are posibilitatea, prin fondurile proprii, sa aloce pe acest mecanism de sprijin o suma echivalenta cu cea primita.
Deci, daca primim 10 milioane de euro mai putem da inca 10 milioane de euro de la bugetul de stat”, a adaugat seful MADR.
Acesta a precizat ca a fost primul ministru din Consiliul de Ministri care a ridicat problema activarii rezervei de criza la intalnirea pe care a avut-o cu comisarul pentru Agricultura pe 26 septembrie.
„I-am explicat care sunt consecintele razboiului din Ucraina privind cerealele importate in Romania, afectand grav fermierii romani care n-au putut sa valorifice productia obtinuta si mentinerea pe stoc a cerealelor si lipsa de lichiditati pentru executarea lucrarilor specifice.
Lunar, din octombrie 2022 am ridicat aceasta problema la Consiliul de Ministri.
In luna ianuarie, la reuniunea Consiliului, impreuna cu Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia si Slovacia, am prezentat o informare cu privire la situatia pe care o au fermierii din tarile aflate in proximitatea conflictului.
Comisarul a asigurat ca va activa rezerva de criza, prezentand in mod special situatia extrem de dificila din Romania”, a aratat Petre Daea.