Intrarea in vegetatie este un moment esential pentru sanatatea pomilor fructiferi, de aceea pomicultorii acorda o atentie deosebita lucrarilor de sezon.
Desi calendarul lucrarilor de primavara incepe, de obicei, in luna martie, acesta poate suferi modificari in functie de conditiile climatice. Temperaturile ridicate declanseaza mai repede faza de vegetatie, iar, in acest caz, lucrarile pot incepe in luna februarie.
Daca iarna dureaza mai mult decat perioada estimata, lucrarile de sezon pot fi decalate pana in luna aprilie. Adoptarea unor bune practici agricole la inceputul primaverii asigura sanatatea pomilor fructiferi si influenteaza semnificativ cresterea si calitatea productiei.
Afla care sunt 3 lucrari de primavara esentiale pentru sanatatea pomilor fructiferi si cum poti obtine o calitate superioara a fructelor, dar si o profitabilitate mai buna.
Protejeaza-ti eficient livada
Odata cu sosirea primaverii, conditiile climatice ajuta inflorirea pomilor, insa schimbarile de temperatura favorizeaza, in aceeasi masura, si aparitia agentilor patogeni.
Tratamentele din primavara previn aparitia si raspandirea bolilor fungice si bacteriene si protejeaza eficient livada impotriva unor boli care pot produce daune semnificative pomilor si fructelor.
Respectarea calendarului pomicol anual si stropirea pomilor fructiferi primavara folosind solutii inteligente de protectie asigura obtinerea unor recolte mari, de calitate si a unui randament bun.
Astfel, pomicultorii pot obtine profitabilitate chiar si in extrasezon. Folosirea fungicidelor, erbicidelor, insecticidelor asigura sanatatea pomilor, stimuleaza mecanismele naturale de aparare ale plantelor si previn aparitia agentilor patogeni.
Atunci cand sunt aplicate corespunzator, tratamentele actioneaza preventiv, imbunatatesc calitatea fructelor si asigura pomicultorilor productiile estimate.
Fiecare pom fructifer are propriul program de aplicare a tratamentelor cu fungicide. Pentru protejarea eficienta a livezii, este important sa stii care este momentul optim pentru stropirea pomilor fructiferi primavara si sa afli mai multe despre calendarul stropilor in functie de speciile cultivate.
Acorda atentie fertilizarii
Fertilizarea pomilor fructiferi este o practica agricola esentiala a tehnologiilor pomicole pentru cresterea productiilor din livezi, plantatii sau gradini. Aceasta presupune ingrasarea solului si incorporarea ingrasamintelor organice, dar si a celor cu fosfor, potasiu si azot. Azotul asigura formarea mugurilor si fructificarea.
Pentru a stabili necesarul de elemente nutritive, este esentiala efectuarea unor analize ale solului. Majoritatea pomicultorilor aplica ingrasamintele in functie de sistemul de infiintare a livezii, dar si de varsta pomului.
Primavara, primele stropiri la pomii fructiferi se fac frecvent dupa taiere, la finalul lunii februarie sau inceputul lunii martie. Motivul pentru care aceasta perioada este propice fertilizarii pomilor fructiferi este dat de temperaturile care ajung în jurul valorii de 5 grade Celsius si se asigura un start bun al plantatiei.
Spre deosebire de livezile infiintate in sistem clasic, in livezile de tip intensiv si superintensiv, fertilizarea pomilor fructiferi se face tinand cont si de densitatea pomilor.
Pentru optimizarea productiilor culturilor de mar, par si prun, se recomanda aplicarea unui regulator de crestere, mai ales pentru plantatiile cultivate in sistem intensiv. Regalis® Plus este primul regulator de crestere omologat in Romania care ajuta pomicultorii sa obtina un echilibru intre cresterea vegetativa a pomilor si dezvoltarea fructelor pentru productii ridicate, de calitate si, mai ales, constante.
Realizeaza corect taierile de primavara
Pe langa tratamentele de primavara, taierile de rodire sunt deosebit de importante pentru sanatatea livezii si cresterea recoltelor. Fiecare soi poate avea o nevoie diferita de taiere, insa atunci cand tai pomii, trebuie sa te asiguri ca taierea se face in mod corect.
Fie ca folosești o foarfeca, fie un fierastrau, atunci cand indepartezi o ramura, taierea se face aproape de trunchi. Pentru a aduce un plus de beneficii plantatiei dupa taierile de rodire, aplica un regulator de crestere si vei beneficia de cele mai productive recolte. Regalis® Plus ofera pomicultorilor numeroase beneficii.
Utilizat in plantatiile de mar si par cultivate in sistem intensiv si superintensiv, produsul:
- reduce cresterea lastarilor;
- reduce costurile cu taierile;
- poate elimina alternanta de rodire;
- fructe de calitate mai buna;
- productii mari si constante;
- reduce riscul aparitiei patarii negre;
- controlul focului bacterian;
- rezistenta crescuta la factori de stres;
- stimuleaza mecanismele de aparare;
- atac redus al insectelor.
O rutina corecta de ingrijire a copacilor si aplicarea corecta si la timp a tratamentelor asigura sanatatea livezilor si profitabilitatea recoltelor pe termen lung.
Sursa foto: shutterstock.com