Aproximativ 2,8 tone de carne au fost oprite de la comercializare de inspectorii ANPC, in urma controlului furnizorilor de restaurante, de la Piata Alba Iulia din Capitala, anunta autoritatea.
In urma actiunilor de verificare desfasurate de Comisariatul Regional pentru Protectia Consumatorilor Regiunea (CRPCR) Bucuresti-Ilfov la unitatile de alimentatie publica din zona comerciala Piata Alba Iulia din sectorul 3 al Capitalei (Bd. Decebal si Bd Basarabia) a fost extins controlul la furnizori ai acestora.
Acestea au pornit de la verificarile efectuate la SC Arogant SRL (Restaurantul „Arogant”), unde au fost constatate deficiente la produsele din carne ambalata cu care era aprovizionata unitatea, precizeaza ANPC.
Presedintele ANPC, Horia Constantinescu a subliniat ca, probabil, mii de produse provenite din America de Sud sunt achizitionate de firme olandeze, in varianta proaspata si congelate in Olanda, fiind vandute ulterior pe piata din Romania, lucru interzis de normativele europene.
Citeste si: Fermierii francezi protesteaza, dupa un acord controversat intre UE si Chile
” (…) Nu stiu daca ceea ce fac anumiti operatori economici olandezi este un mod de lucru acceptat si pentru piata din tara lor.
Activitatea lor este strict reglementata de Regulamentul 853/2004 cu privire la comercializarea produselor din carne sau peste.(…)
Probabil, mii de tone de produse provenite din America de Sud sunt achizitionate de aceste firme, in varianta proaspata, in sensul refrigerat, nu congelat, sunt transportate in Olanda si congelate acolo, la cateva luni de la punerea lor pe piata, in tara de origine – congelate lent, avand in vedere acumularile de sange, lichid si gheata din interiorul ambalajelor, precum si arsurile de congelare evidente – si vandute, apoi, pe piata din Romania, cu toate ca acest lucru, repet, este strict interzis de actele normative europene.
Mai mult decat atat, acestia emit documente si prelungesc termenul durabilitatii minimale sau de expirare, cum se spune in mod popular, cu inca un an, cel putin. (…)
Le-as trimite si eu carnea romaneasca, in aceleasi conditii, si as vrea s-o vad in farfuriile celor care ne tin lectii despre comunitatea europeana.
Nu s-a vandut, in termen, produsul, il congelam noi aici si il trimitem lor spre a fi papat, isi spun, probabil. In plus, cu ambalajele avand un aspect de calitate indoielnica, aceste produse ne sunt servite ca premium cu toate ca, legal, ar trebui aruncate.
Trist este ca pentru a rula o astfel de afacere este nevoie de complici si, din pacate, constatam ca si i-au gasit printre ai nostri.
Sper ca, macar in aceasta lupta, autoritatile romane se stranga randurile sa-i notificam la Comisia Europeana si sa le aratam ca trebuie sa fim respectati”, a spus Horia Constantinescu.
Furnizorii controlati au fost: SC Oceanis Seafood Europa SRL – Depozit Popesti Leordeni si SC Rompex Distribution SRL – depozit sat Cosoba, comuna Cosoba, judetul Giurgiu.
„In urma actiunii au fost oprite definitiv de la comercializare si retrase din circuitul consumului uman, circa 2,8 tone de carne, urmand ca verificarile documentelor celor doua companii sa continue in zilele urmatoare.
Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate, pana la finalizarea documentului de control, urmand sa fie predate catre o firma de neutralizare”, se mentioneaza in comunicatul ANPC.
Potrivit sursei citate, una dintre abaterile constatate in urma controlului la depozitul situat in judetul Giurgiu a vizat faptul ca angajatii operatorului economic prezenti in unitate au refuzat, la inceput, accesul in perimetrul de desfasurare a activitatii a organelor de control.
De asemenea, comisarii CRPCR Bucuresti-Ilfov au mai constatat deficiente legate de: o parte din produse aveau eticheta aplicata pe care data durabilitatii minimale era depasita, produsul fiind refrigerat; la aceleasi produse, eticheta aplicata pe bax mentiona prelungirea datei limita de consum initiala si schimbarea starii termice in produs congelat; usa depozitului si perdeaua frigorifica aveau cantitati considerabile de gheata in exces si urme de soc mecanic pe exteriorul usii de depozitare.
Nu in ultimul rand, o alta parte din produse, importate din America de Sud, purta o dubla etichetare similara, cea a producatorului, care mentiona produsul refrigerat, cu o anumita data a durabilitatii minimale si cea a distribuitorului, pentru un produs congelat, cu o alta data de expirare (neconcordanta se refera la informatiile legate de productie, ambalare si data limita de consum in sensul in care distribuitorul nu respecta recomandarile, conditiile de pastrare/ depozitare si de consum atribuite de producator).
Conform unui comunicat de presa al ANPC, o serie de operatori economici ce activau zona comerciala Piata Alba Iulia din Capitala au fost amendati cu 120.000 de lei, au primit sase avertismente, iar pentru cinci operatori economici s-a decis oprirea temporara a prestarii serviciilor, pana la remedierea deficientelor.
Inspectorii au verificat modul in care sunt respectate prevederile legale in domeniu in cazul a 15 operatori economici care isi desfasoara activitatea in zona comerciala Piata Alba Iulia (Bulevardul Decebal, Bulevardul Burebista), in domeniul alimentatiei publice.
Operatorii economici sanctionati au fost: RTH Premium Services SRL (Restaurant ZEZ), Delicatese Decebal VIP SRL (XO Lounge), Kamberoglu SRL (Restaurant Cigeristan), Lollypop Bar SRL (Restaurant Lollypop), Pad Thai Asia SRL (Restaurant Pad Thai), Galex Impex SRL (Cofetaria Casa Lica), Calitatea SRL (Pink Cafe&Lounge), Loka Lounge SRL (Restaurant Loka), Plus Trans International SRL (Restaurant Traffic), Duman Oriental Business SRL (Restaurant Duman), Diversity Store SRL (Restaurant Tress Lounge), Gatto Cafe SRL (Restaurant Gatto Lounge), Anuka Caffe SRL (Restaurant Mon Chere) si Arogant Lounge SRL (Restaurant Arogant).