Analist: Porumbul, cea mai proastă investiție

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Investiţiile cu un grad de risc mai ridicat au adus randamente de până la 480% în 2013. În agricultură, recolta bogată a determinat scăderea prețurilor.

„Prețurile în agricultură au scăzut, însă, în general, pe seama ofertei mult peste nivelul cerut de piață, porumbul având cea mai proastă performanță din ultimii ani, și încheind topul (sau deschizându-l pe cel al scăderilor) cu un minus de 39,56% anul trecut”, arată Claudiu Cazacu, analist-şef XTB, într-o analiză.

Potrivit acestuia, un depozit în lei cu scadenţa la 12 luni, plasat la începutul anului 2013 la una dintre băncile de top (după active), ar fi adus, la maturitate, un randament mediu de 5%. Prin comparaţie, investiția diversificată în acțiuni sau unități de fond care să replice evoluția indicelui BET de la București ar fi determinat un câştig de 30,9% anul trecut. Opțiunile de investiţii „fără risc” au continuat şi în 2013 să genereze randamente mult reduse faţă de cele care implică anumite grade de risc. Astfel, spiritul întreprinzător al celor care ar fi fost dispuşi să își asume riscuri mai ridicate, în piețele de acțiuni sau cele valutare, ar fi fost recompensat abundent.

Spre exemlu, randamentul titlurilor de stat, instrumente cu risc aproape inexistent, se situa în jurul nivelului de 5,71% în ianuarie, în timp ce indicii bursieri ai pieţelor dezvoltate au adus câştiguri de circa 30%. Astfel, indicele „vedetă” a fost cel din Germania, cu 31,11% plus, urmat de piața din SUA, cu o creştere de 29,6% pentru S&P500.

Performanţele indicilor sunt urmarea revenirii economiei reale și a politicilor monetare, care au ținut banii în zona ieftină, încurajând în 2013 asumarea de riscuri în piețele de capital. Rezultatul a fost cel mai vizibil pe pieţele emergente – între piețele de capital din întreaga lume, Venezuela a dat o lecție de profit, oferind un randament de 296,2% în valori exprimate în USD (și un fabulos 480,48% în moneda locală). Pe locul doi, cu un avans deloc neglijabil, piața din Dubai a lăsat în urmă amintirea crizei și a sărit cu 107,69% în valori transpuse în dolari americani.

La polul opus se află investiţiile din zona mărfurilor, care au înregistrat, preponderent, scăderi. Excepţia o reprezintă gazele naturale din SUA, care au avut un parcurs spectaculos anul acesta, după o tendință îndelungată de scădere în anii anteriori. Oferta a început să se apropie de cererea aflată în creștere în SUA pe baza tehnologiilor noi care utilizează resurse mai curate pentru energie, a utilizării pe scară largă în transport și a vremii reci în iarnă. Gazul natural a avansat cu 26,23% și își rezervă poziția de top în segmentul mărfurilor în 2013.

Prețurile în agricultură au scăzut, însă, în general, pe seama ofertei mult peste nivelul cerut de piață, porumbul având cea mai proastă performanță din ultimii ani, și încheind topul (sau deschizându-l pe cel al scăderilor) cu un minus de 39,56% anul trecut.

Şi aurul și argintul au avut un an „prost” – deși nu la fel de slab ca porumbul. Scăderea a întrerupt șirul de 12 creșteri anuale consecutive, cel mai lung de după 1920. Încrederea în revenirea economiei americane, care pune Fed în poziția de a întrerupe în viitor tipărirea de monedă, alături de închiderea unor poziții mai vechi foarte profitabile și a reducerii cererii de aur pentru investiție au condus la un minus de 28,26% pentru aur și 39,56% pentru argint, cu o volatilitate ridicată.

Investiţiile pe piaţa valutară ar fi putut genera, de asemenea, câştiguri semnificative, însă acestea sunt preferate de persoanele cu apetit ridicat pentru risc. Cele mai puternice monede din țări dezvoltate au fost în 2013 coroana daneză și Euro, câștigând 4,33% respectiv 4,25% în fața USD, dar performanțe bune au avut și francul elvețian și lira sterlină (+2,69%, +1,67%).

 

Acest articol este proprietatea exclusivă a www.stiriagricole.ro şi este protejat de Legea drepturilor de autor. Orice preluare integrală sau parţială a conţinutului se poate face doar cu acordul scris al proprietarului și citarea sursei, respectiv www.stiriagricole.ro.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE