floarea soarelui de vanzare

Paradoxul agriculturii româneşti: fruntași la export, codași la producție

Facebook
Twitter

Anul 2013 a fost excelent pentru producătorii agricoli, din punctul de vedere al recoltei bogate. Prețurile însă s-au prăbușit, astfel că fermierii nu au câștigat prea bine de pe urma muncii lor, chiar dacă o bună parte din producție merge la export.

Nou-intrată în familia europeană, Croația stă bine nu doar la turism, ci și la agricultură. În 2013, fermierii croați au obținut o producție medie la hectar de 3,33 de tone de floarea soarelui, mult mai mare față de media europeană de 1,98 de tone la hectar, potrivit datelor publicate de MARS, unitatea de monitorizare a resurselor din cadrul Institutului pentru Mediu şi Sustenabilitate al Comisiei Europene.

Astfel, Croația conduce plutonul fruntaș al țărilor europene, din punctul de vedere al producției medii de floarea soarelui la hectar, urmată la distanță mare de Grecia, cu o producție medie de 2,54 de tone, și de Belgia, cu 2,51  de tone.

România se plasează la coada clasamentului statelor europene în funcție de producția medie la hectar de floarea soarelui, cu 1,82 de tone. Comparativ cu 2012, producția medie la hectar a avansat cu 38,7% în 2013, de la 1,31 tone, aceasta fiind cea mai mare rată de creștere a producției medii la hectar la nivelul Uniunii Europene, potrivit sursei citate.

Totodată, fermierii români ocupă locul patru la nivel european în ceea ce privește sporirea producției în 2013, față de media ultimilor cinci ani, cu o rată de creștere de 18,4%. Înaintea țării noastre se plasează Grecia (plus 32,6%), Bulgaria (plus 27,6%) și Croația (plus 19,9%). Italienii au avut a cincea rată de creștere a producției în 2013, comparativ cu media ultimilor cinci ani (plus 4,2%).

O analiză efectuată de agenţia ucraineană de consultanţă UkAgroConsult arată că România ocupă primul loc la producţia de floarea-soarelui în 2013, la nivel european. Producția totală estimată de floarea-soarelui se ridică la aproape 2 milioane de tone, în creştere cu 50% faţă de 2012. Pe locul secund se clasează Bulgaria, cu o recoltă de aproape 1,8 milioane de tone, cu 11% mai mică față de a României.

În ciuda producției bune, fermierii nu au reușit să obțină prețuri care să le aducă și câștiguri frumoase, deoarece nu dispun de spații de depozitare. În acest context, o bună parte din marfă a fost sau va fi exportată. Drept urmare, în sezonul 2013-2014, România va fi lider mondial la exportul de semințe de floarea soarelui, potrivit Oil World. Exporturile de seminţe de floarea soarelui vor ajunge la peste 1,05 milioane tone până în iulie 2014.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE