Ultimul scandal din sectorul cărnii atrage din nou atenția asupra calității produselor ieftine disponibile pe piață.
DIICOT a efectuat, ieri dimineaţă, 106 percheziţii la depozitele de carne din Bucureşti şi din alte judeţe ale ţării. Oamenii legii au descoperit cantităţi foarte mari de carne alterată. Potrivit procurorilor, prejudiciul este de peste 15 milioane de euro. La audieri au fost aduşi 80 de suspecți.
Surse din cadrul ANPC ne-au precizat că este puțin probabil ca marfa alterată să fi ajuns în supermarketuri, ci mai degrabă în magazinele din piețe și de cartier, precum și în unitățile de catering.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, spune că produsele comercializate de rețeaua de evazioniști nu a ajuns pe piață.
„ Acţiunea de miercuri dimineaţa este una a Direcţiei antifraudă şi se desfăşoară în aceste moment la nivel naţional, nu numai în Bucureşti şi, din informaţiile pe care le deţinem, cantităţile de carne provenite din evaziune fiscală nu au ajuns la comercializare, ci sunt încă în anumite depozite. Practic, este o acţiune desfăşurată pentru combaterea evaziunii fiscale. Suntem în legătură cu cei de la Direcţia Antifraudă şi vom evalua toate posibilităţile, iar dacă a ajuns pe raft o anumită cantitate de carne, ea o să fie imediat retrasă, dar în acest moment este puţin probabil ca marfa să fie pusă în vânzare”, a spus ministrul.
Daniel Constantin a precizat că evaziunea s-a redus în ultimii ani, de la 50%, la circa 30-40%. Totuși, ultimele date publicate de MADR arată că evaziunea în sectorul cărnii ajunge la aproximativ 230 de milioane de euro anual. Deasemenea, evaziunea în sectorul cărnii de pui este de circa 15-20%, iar în cel al cărnii de aproape 40%, potrivit estimărilor din piață. Astfel, statul pierde anual circa 1,3 miliarde de euro de pe urma evaziunii din industria alimentară.
Carnea de contrabandă nu e sigură pentru consum
Consumatorii pierd și ei, deoarece, pe de o parte, scăzând veniturile la bugetul de stat, nu mai sunt bani pentru servicii de calitate, potrivit ministrului Finanțelor, Ioana Petrescu. Totodată, există riscuri mari pentru sănătatea celor care consumă carne de contrabandă.
„Carnea nefiscalizată nu este controlată. E foarte puțin probabil totuși ca această carne să fie preluată pentru comercializare de un supermarket, ci mai degrabă de micii comercianți. În plus, dacă ar fi fost carne stricată la vânzare, ar fi apărut cazuri de îmbolnăviri la populație”, ne-au declarat surse din cadrul ANSVSA.
Controale în supermarketuri
Inspectorii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor au oprit de la comercializare 229 tone de carne şi produse din carne şi au aplicat sancţiuni de 71.500 lei operatorilor economici în cadrul unor controale efectuate ieri, a declarat într-o conferință președintele interimar al instituției, Marius Alexandru Dunca, într-o conferinţă de presă. Verificările au fost demarate în urma informaţiilor referitoare la existenţa la comercializare şi în depozite a unor cantităţi de carne alterate şi cu data durabilităţii minimale depăşită. ANPC a aplicat sancţiuni totale de 71.500 de lei.
Astăzi, ANPC va demara controale în toate supermarketurile din țară pentru verificarea produselor din carne şi preparate din carne.
Marius Alexandru Dunca a mai precizat că, într-un depozit de la Iași, s-au descoperit 13,6 tone aripi de pui cu data durabilităţii minimale depăşită începând cu noiembrie 2013. Marfa a fost rretrasă de la comercializare și va fi distrusă. Tot lângă acel depozit s-au descoperit cinci tiruri a câte 20 de tone de macrou, cu încadrare în termenul de garanţie, dar cu caracteristici necorespunzătoare privind conformitatea produsului şi fără documente justificative. Marfa a fost oprită temporar de la comercializare. La aceeași unitate s-au mai găsit 300 de kilograme de creier de porc fără elemente de identificare şi cu semne modificate organoleptic.
În Bucureşti au fost verificaţi 13 agenţi economici şi s-au aplicat tot atâtea amenzi contravenţionale în valoare totală de 57.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor de depozitare şi elemente de identificare netraduse sau traduse incomplet.
Comisarii au descoperit şi în alte localităţi produse din carne şi preparate din carne cu termenul de valabilitate expirat sau cu caracteristici neconforme, produse în ţară dar şi din import.