Ofertă de Paște. Carne de pasăre mai ieftină ca ciupercile și prețuri mai mici la ouă

Facebook
Twitter

Gospodinele care vor să înroșească ouă de Paște pot sta liniște. Producătorii din sectorul avicol spun că prețul la poarta fermei este mai mic cu 15%, iar pentru anul acesta estimează vânzări de circa la 150 -160 de milioane de bucăţi.

„Avem în prezent la poarta fermei o reducere a preţurilor la ouă, în medie, cu 15% faţă de lunile ianuarie şi februarie, de la 0,29 lei pe bucată, la 0,24 – 0,25 lei, fără TVA. În această lună vindem circa 150 – 160 de milioane de ouă, cu 50% mai mult decât într-o lună obişnuită, când vânzările sunt de circa 100 de milioane de ouă. Aceste date sunt doar pentru producţia de ouă obţinută industrial, pentru că oferta de la ţărani nu o putem contoriza. Avem ouă suficiente, proaspete, pentru perioada Sărbătorilor Pascale, produse de pe o zi pe alta”, a declarat pentru Agerpres preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Pe rafturile magazinelor ouăle se vând cu preţuri de peste două-trei ori mai mari, începând de la 0,55 lei pe bucată până la 0,8 lei, iar ouăle ecologice pot ajunge şi la 1,2 lei/bucata. În această perioadă, supermarketuri au oferte la ouă, astfel că au redus și ele prețurile. Totodată, clienții pot alege să cumpere ouă din gospodăriile ţărăneşti, unde, conform estimărilor, se produc încă 400-450 de milioane de ouă lunar. Însă, vânzătorul trebuie ales cu grijă, deoarece, dacă a păstrat ouăle în condiții improprii, consumatorii pot ajunge la spital.

Pentru cei care preferă carnea de pasăre, în detrimentul tradiționalului miel pascal, e bine de știut că prețurile sunt mult mai mici.

„Acum carnea de pui este mai ieftină decât ciupercile. Avem pe rafturile magazinelor preţuri de 11 lei/kg, de 10,5 lei/kg şi chiar de 9 lei/kg, cu tot cu TVA, în unele magazine care fac promoţii. Este un preţ de nimic. El pleacă de la poarta fermei la 6,80 lei/kg pe carcasă, care este materia primă pentru industrie. Anul trecut a fost de 7,5 lei/kg, la începutul anului de 7 lei/kg, iar acum este de 6,8 lei/kg. De peste trei ani de zile avem acelaşi preţ la carnea de pasăre. Cred că pentru producători ar fi mulţumitor un preţ de cel puţin 8 lei/kg, la poarta fermei”, a adăugat reprezentantul crescătorilor de păsări.

Preşedintele UCPR a afirmat că 2013 a fost cel mai bun an al industriei avicole din România din punct de vedere al exporturilor de ouă de consum, cu un total de peste 230 de milioane de ouă, această cantitate dublându-se faţă de 2012, iar faţă de anii precedenţi a fost şi de 10 ori mai mare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE