Micul românesc: ce țări europene s-au opus intrării acestuia în legalitate

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

România a obținut ieri amânarea luării unei decizii cu privire la lista finală a aditivilor alimentari care pot fi folosiți în Uniunea Europeană, salvând astfel micul românesc.

Anul trecut, forurile europene au realizat un nou regulament cu privire la aditivii alimentari permiși în statele membre. Pe lista aceasta nu au fost introduse bicarbonatul de sodiu și carminul, folosite la prepararea cărnii pentru micul românesc. Drept urmare, România a cerut o reanalizare a acestei liste.

O decizie cu privire la solicitările României urma să fie luată ieri, la Bruxelles, însă termenul a fost amânat până după formarea noului Parlament European, în urma alegerilor europene.

„Cu toate că nici un Stat Membru nu a avut obiecţii la solicitările României, unele din aceste State au precizat că nu pot vota în favoarea propunerii, datorită solicitărilor producătorilor naţionali, solicitări care nu au putut fi incluse în prezentul proiect. În esenţă, este vorba de interesul acestora privind extinderea listei cu aditivi care nu sunt utilizaţi în produse tradiţionale. În această situaţie, Comisia a decis să nu supună votului proiectul de regulament, evitând astfel reluarea întregului proces de la zero (opiniile favorabile cumulau 247 voturi). O următoare reuniune până la care ar trebui să se clarifice solicitările Statelor Membre este programată după ce noul Parlament European va fi ales, respectiv în luna iulie”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Agriculturii.

Până atunci, micii româneşti pot fi în continuare comercializaţi pe piaţa internă a UE, chiar dacă la prepararea pastei se folosește și bicarbonatul de sodiu.

Amânarea luării unei decizii este un succes al țării noastre, apreciază președintele patronatului din industria alimentară, Sorin Minea.

„Faptul că România a obținut o amânare a votului este extraordinar. Dacă se supunea la vot, pierdeam și ar fi trebuit reluat întregul proces de înregistrare și ar fi durat ani”, ne-a declarat Sorin Minea.

Nu doar țara noastră a dorit revizuirea listei, ci și alte state care ar fi dorit ca produsele tradiționale, cum este considerat și micul românesc, să fie protejate prin aprobarea listei. Acestea doreau să introducă și alte produse pe lista oficială, dar nu exista documentația pregătită în acest sens. Astfel, dacă s-ar fi votat doar asupra solicitărilor formulate de România, rezultatul ar fi fost negativ.

În rândul statelor care s-au opus se numără Germania, Finlanda, Spania, Danemarca și Norvegia. Deși inițial se opusese proprunerii României, Suedia a revenit asupra decizie în ultimul moment.

La polul opus s-au situat Franța și Bulgaria, care au susținut solicitarea României privind micul românesc.

Ca urmare a deciziei de ieri, de amânare a votului, micul românesc va putea fi produs și comercializat fără probleme în interiorul granițelor, în baza unei derogări, prin care nu se controlează conținutul pentru a se depista dacă acesta conține sau nu bicarbonat de sodiu sau carmin. În privința exporturilor, lucrurile sunt mai complicate. Astfel, acestea depind de cerințele fiecărui stat exportator.

„Un stat, un importator poate să ceară ca în carnea de mici să nu fie bicarbonat sau carmin și e dreptul lor”, ne-a precizat președintele Romalimenta, Sorin Minea.

Pentru producători, acest lucru nu va fi o tragedie, întrucât 99% din carnea pentru mici este comercializată la nivel național, a adăugat acesta.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE