China este cea mai mare piață din lume, iar intrarea producătorilor români pe această piață ar putea genera o creșterea semnificativă a profiturilor acestora.
În cadrul Forumului Europa de Est-China, oficiali și investitori chinezi au vorbit despre interesul lor cu privirea la importul de produse agroalimentare din România și au vizitat ferme, podgorii și centre de procesare. În ultima perioadă mai multe delegații chineze au fost prezente în țara noastră, investitorii arătându-și interesul pentru sectorul de creștere a bovinelor, a porcinelor și a ovinelor din România, se arată într-un comunicat remis de MADR.
Altfel spus, în loc să mai importe animale crescute de fermieri români, chinezii doresc să se facă fermieri în România. Potrivit stirileprotv.ro, delegații ale investitorilor chinezi au vizitat în ultimele săptămâni, zeci de ferme din întreaga țară. Asiaticii vor să cumpere atât ferme, cât și terenuri în zonă, deoarece vor să investească în fabrici de lapte praf, pentru export.
Astăzi, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, s-a întâlnit cu Huo Yuzhen, ambasadoarea Republicii Populare China în România, pentru a discuta aspecte privind colaborarea româno-chineză în domeniul agriculturii. Cu această ocazie, ministrul Daniel Constantin a subliniat importanța pentru România a acestei colaborări și și-a exprimat bucuria că la începutul lunii aprilie 2014 îl va avea ca oaspete pe ministrul Agriculturii al Republicii Populare Chineze, domnul Han Changfu, care va efectua o vizită la București.
„Este un semnal clar că vizita premierului Li Keqiang, care a avut loc în luna noiembrie a anului 2013, e urmată de fapte și lucruri concrete care se întâmplă în colaborarea dintre cele două state”, a afirmat ministrul Daniel Constantin.
Șeful de la Agricultură a subliniat interesul manifestat de operatorii din sectorul agricol românesc pentru colaborarea cu partea chineză pe următoarele domenii de interes: bovine vii și produse derivate din acestea, ovine vii și derivate din acestea, precum și carnea de porc.
Colaborarea dintre România și China reprezintă o prioritate a conducerii Ministerului Agriculturii, ținând cont de experiența și potențialul de care cele două state dispun. În acest sens, se intenționează realizarea unor proiecte de durată care vor fi analizate de experții din grupurile mixte de lucru. Ministrul Agriculturii a precizat că România a încheiat cu China două memorandumuri pe sectorul agricol – unul privind porcinele vii și carnea de porc, iar celălalt privind bovinele vii, carnea și produsele procesate din carne de bovine. De asemenea, ministrul a amintit intenția semnării unui nou memorandum referitor la ovinele vii și carnea de ovine.