Chiar dacă suntem în Postul Mare, supermarketurile se întrec în oferte la carne și produse din carne, în speranța că vor readuce vânzările la nivelul din anii trecuți.
Postul Paștelui este cel mai lung și mai strict din an. Sunt puține dezlegările, iar producătorii și comercianții de carne și preparate din carne se plâng că le-au scăzut vânzările. „După sărbători, vânzările s-au redus. Acum este și Postul, așa că e mai greu”, spune Doru Podeanu, proprietarul unei mici fabrici de produse tradiționale din carne din Bacău.
Atât din cauza perioadei de pregătire sufletească pentru Paște, dar și din cauza reducerii veniturilor și a scandalurilor care au avut loc în ultima vreme pe piața cărnii, consumul s-a redus cu circa o cincime comparativ cu 2009, potrivit datelor Asociației Crescătorilor de Păsări din România. Pentru a contracara efectele negative, atât producătorii, cât și supermarketurile au dat startul unei serii de promoții. Spre exemplu, marii retaileri se întrec în această perioadă în oferte la carne și produse din carne, astfel că un kilogram de pulpe cu spate costă circa 7,5 lei, iar un kilogram de ceafă de porc fără os 19 lei.
În schimb, produsele de post au prețuri mai mari. Prețul pentru o cantitate echivalentă de pate vegetal este peste două ori mai mare, deși produsul este tot la ofertă.
„Postul este costisitor pentru buzunarul românilor. Nu este ieftin să cumper spanac sau ștevie. Numărul clienților a rămas constant, dar vânzările nu se compară cu alți ani”, ne-a precizat reprezentantul unui mare retailer.
O altă problemăcu care se confruntă producătorii interni o reprezintă importurile din Ungaria. Guvernul de la Budapesta a decis să reducă taxa pe valoarea adăgată la 5% din ianuarie 2014, astfel că a crescut importul de carne din această țară. Însă, în loc să găsim carne mai ieftină la rafturile magazinelor care plătesc taxe și impozite, o bună parte a ajuns pe piața neagră, în contextul în care activitatea de procesare s-a redus, potrivit jucătorilor din piață.