Agrostar: Legea 321 nu se aplica. Marile magazine motiveaza ca produsele romanesti nu corespund „vizual”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Federatia Agrostar avertizeaza in cadrul unui comunicat ca prevederile Legii 321/2009 privind comercializarea legumelor si fructelor romanesti in supermarketuri nu se aplica, marile magazine argumentand ca produsele autohtone „nu corespund vizual”.

„In ultimele zile, mass-media a difuzat o stire potrivit careia legumele si fructele romanesti contin cantitati mari de pesticide si sunt periculoase pentru consumatori. Astfel de informatii trebuie clarificate urgent de catre autoritati atat pentru siguranta consumatorului, cat si pentru ca aduc prejudicii mari, financiare si de imagine, producatorilor romani. Ar trebui ca Ministerul Agriculturii sa difuzeze lunar sau trimestrial o situatie reala privind concentratia de pesticide in legumele si fructele romanesti bazata pe analizele facute de Agentia Fitosanitara, singura agentie acreditata pentru efectuarea unor astfel de analize. O astfel de masura se impune cu atat mai mult cu cat, nu putem sa nu remarcam faptul ca, aceasta stire apare in contextul in care prevederile legii 321/2009 nu se aplica, supermaketurile si hipermaketurile motivand ca produsele romanesti „nu corespund din punct de vedere vizual”pentru a le achizitiona. Si, pentru ca „nu corespund”, in prezent, legumele si fructele romanesti nu se regasesc in aceste magazine in cantitatile stabilite de lege”, declara secretarul general al AGROSTAR, Horatiu Raicu.

Consideram ca este de datoria Ministerul Agriculturii sa ia masuri astfel incat producatorii romani, grav afectati de seceta si de intarzierea platii subventiilor, sa nu aiba de suferit si de pe urma unor astfel de informatii vehiculate in spatiul public.

Federatia AGROSTAR, cea mai mare federatie sindicala din domeniul agricol, are in componenta peste 45.000 de membri, atat producatori agricoli, cat si salariati din agricultura si servicii conexe, din sectorul privat, cat si din cel bugetar. Federatia AGROSTAR este una dintre putinele organizatii afiliate pe plan international, fiind afiliata UITA si EFFAT la nivel european.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE