Marile magazine nu se inchid in weekend, dar sunt obligate sa vanda 51% produse locale si regionale

Facebook
Twitter

Marile lanturi de magazine vor avea posibilitatea sa ramana deschise sambata si duminica, insa vor fi obligate sa comercializeze minimum 51% produse achizitionate pe un „lant scurt de aprovizionare”, printre care carne, legume, fructe, miere, oua si produse lactate si de panificatie, potrivit unui proiect adoptat de Comisia de agricultura, informeaza Mediafax.

„Am reusit azi dupa o munca de 2,5-3 luni si dupa zbateri de aproape 2 ani sa dam votul final in comisie pe aceasta lege. A fost o munca de durata. Noi suntem multumiti de ce a iesit. Inca o data repet: nu inchidem magazinele in weekend. Acea prevedere nu s-a votat, am abandonat acele articole”, a declarat Nini Sapunaru, presedintele Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, potrivit sursei citate.

Conform actului normativ aprobat in cadrul Comisiei pentru Agricultura, comerciantii „au obligatia ca pentru categoriile carne, oua, fructe, legume, miere de albine, produse lactate si de panificatie sa achizitioneze aceste produse in proportie de cel putin 51% volum de marfa pe raft, corespunzator fiecarei categorii de produse, din ”lantul scurt de aprovizionare”. Exceptie fac comerciantii cu o cifra de afacere de pana la 2 milioane de euro, echivalenta in lei.

„Sustinem aceasta lege, este foarte important sa incurajam prezenta produselor romanesti in magazine. Foarte important este sa incurajam producatorii nostri, sa se regaseasca cat mai mult in hipermarketuri. Este important ca acest act legislativ sa nu creeze tensiuni, ci sa reglementeze lucrurile in sistem, iar consumatorul si producatorul sa nu fie afectai”, a declarat Achim Irimescu la Comisia pentru agricultura a Camerei Deputatilor.

Metodologia de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare urmeaza sa fie aprobata prin hotarare de guvern. „Putem sa functionam pe acest lant scurt. Nu poti sa emiti intr-o lege, sa gandesti toate variabilele care pot aparea. Si atunci lasam la libertatea Guvernului sa stabileasca procentele, sa stabileasca normele de aplicare pentru acest articol – aprovizionarea pe lantul scurt”, a explicat Sapunaru.

Potrivit raportului, lantul scurt de aprovizionare este unul care implica un numar limitat de operatori economici angajati in activitati de cooperare si dezvoltare economica la nivel local si regional, precum si relatii stranse intre producatori, procesatori si comercianti.

Toti membrii Comisiei pentru agricultura din Camera Deputatilor au votat in favoarea acestui proiect de lege. Actul normativ urmeaza sa fie supus votului in cadrul Camerei Deputatilor.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE