Agricultura inteligentă. Silozurile și utilajele, investiții profitabile

Facebook
Twitter

Agricultura inteligentă: dacă nu faci investiții în tehnologii, muncești degeaba, acesta este crezul unui fermieri din Mehedinți.

„În loc să lucrez cu 12-15 tractoare, lucrez cu 3 și fac economie”, a explicat pentru știriagricole.ro președintele Asociației Producătorilor Agricoli Mehedinți, Cornel Stroescu.

Fermierul are în exploatare 1.500 de hectare, pe care acum practică agricultura inteligentă cu utilaje noi, achiziționate de la un dealer din Germania, luate cu credit de la un IFN tot din această țară.

„Am luat credit de la furnizorul german, printr-un IFN din Germania. L-am întrebat pe furnizor dacă nu mă poate scăpa de bătăile de cap cu accesarea creditului pentru utilaje și el a intermediat creditul cu societatea germană, care mi-a dat banii rapid, pe cinci ani cu dobândă fixă de 5%, mult mai mică decât cea practicată la noi, fără să mă duc cu un portbagaj plin de hârtii”, spune Cornel Stroescu.

Achiziția de utilaje, care a necesitat o investiție de circa 2 milioane de euro, îl ajută să practice o agricultură inteligentă deoarece simplifică atât activitatea fermierului, cât și a subalternilor săi.

„Tractoristul nu mai are decât trei butoane pe care să le apese. Nu am în mașina mea sistem de aclimatizare cum are el în tractor”, mai arată Cornel Stroescu.

Cum prețurile la cereale scad în perioada de recoltare, președintele Asociației Producătorilor Agricoli Mehedinți s-a gândit să își pună la adăpost munca, așa că a accesat fonduri europene prin Măsura 123 și și-a făcut silozuri pe structură metalică, cu 8 celule de câte 1.000 de tone fiecare. În total, poate depozita 8.000 de tone de cereale și aștepta ca prețurile acestora să ajungă la nivelul care să îi asigure și o brumă de profit. Noua investiție va fi finalizată lunile următoare, astfel încât recolta de pe cele 1.500 de hectare de teren agricol să poată fi depozitată corespunzător.

Pe lângă utilaje și silozuri, Cornel Stroescu a mai luat credite și pentru dezvoltarea fermei de găini ouătoare pe care a preluat-o. În fiecare lună, plătește cam 50.000 de euro rată la bănci.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE