Agricultura ecologica nu prezinta interes pentru romani. Sub 5% din suprafete au facut conversia

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

In UE, suprafata agricola ce este cultivata in mod ecologic a ajuns la 14,7 milioane de hectare in 2020, fata de 9,5 milioane, cu 8 ani mai devreme.

Totusi, Romania ramane tara cu una din cea mai mica suprafata cultivata in mod ecologic, alaturi de tari precum Malta, Irlanda sau Bulgaria, noteaza Eurostat.

Daca la nivelul Uniunii Europene suprafata cultivata in mod ecologic este echivalenta cu 9,1% din totalul suprafetelor agricole utilizate, in Romania este de 3,2%.

Citeste si: MADR: controale ale comerciantilor de fructe si legume. Ce sanctiuni au fost acordate?

In opt state membre, printre care si Romania, suprafetele cultivate in mod ecologic reprezinta mai putin de 5% din totalul suprafetelor agricole utilizate.

De cealalta parte, ponderea suprafetelor cultivate in mod ecologic este de 25% in Austria, de 22% in Estonia si de 20% in Suedia.

Intre 2012 si 2020, suprafetele agricole cultivate in mod ecologic au crescut in toate statele membre UE, cu exceptia Poloniei.

In Romania, suprafetele agricole cultivate in mod ecologic au crescut cu 62,7%, de la 288.261 de hectare in 2012 pana la 468.887 de hectare in 2020.

In aceeasi perioada insa, suprafetele agricole cultivate in mod ecologic au crescut cu peste 100% in Croatia, Bulgaria, Franta si Ungaria.

Datele Eurostat mai arata ca in 2020, Romania se numara printre tarile cu cea mai mica pondere a suprafetelor agricole care erau certificate ecologic, doar 58,9%, ceea ce inseamna ca exista un potential ridicat de crestere a suprafetelor certificate in urmatorii ani.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE