fonduri europene 2021

CE aproba un nou sprijin de 300 de milioane de euro pentru domeniul agroalimentar

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Comisia Europeana a aprobat schema de ajutor de stat, in valoare totala de 300.000.000 de euro, introdusa prin OUG nr. 61/2022 privind unele masuri pentru acordarea de microgranturi si granturi pentru capital de lucru entitatilor din domeniul agroalimentar cu finantare din fonduri externe nerambursabile.

Proiectul „Microgranturi in domeniul agroalimentar”, parte a acestei scheme de ajutor de stat, este implementat de MADR, prin intermediul APIA.

In acest sens, a fost semnat contractul cu AM POC din cadrul MIPE pentru accesarea fondurilor in valoare totala de 50 000 000 de euro.

Citeste si: Directorul APIA: numarul de fermieri din Romania a scazut cu 36.000, in doar un an

Beneficiarii sunt persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, microintreprinderile si intreprinderile mici si mijlocii.

„Continuam sa sprijinim fermierii romani sa produca alimente pentru noi toti, in contextul crizelor succesive care le-au perturbat activitatea in ultimii ani.

Le multumesc colegilor din guvern si ma bucur ca am reusit sa directionam 300 de milioane de euro pentru capitalizarea fermelor si  unitatilor de productie, bani europeni care initial erau prevazuti in Programul Operational Competitivitate.

Ne vom asigura ca fondurile vor ajunge cat mai curand la beneficiari, astfel incat acestia sa continue sa asigure hrana populatiei.

Voi depune in continuare toate eforturile pentru a directiona spre agricultura si industria alimentara romaneasca fonduri din toate sursele disponibile, inclusiv cele care sunt alocate altor domenii, dar risca sa nu fie utilizate”, a declarat Adrian CHESNOIU, ministrul agriculturii.

Inscrierile pentru masura „Microgranturi in domeniul agroalimentar”  incep in data de 27 mai 2022 si se vor incheia dupa epuizarea fondurilor alocate.

Cererile se finanteaza in ordinea depunerii, iar ajutorul financiar nerambursabil sub forma forfetara este in valoare de 5.000 euro/beneficiar.

De asemenea, MADR informeaza ca a publicat Ghidul solicitantului aferent masurii „Microgranturi in domeniul agroalimentar” pe site-ul institutiei.

Informatii privitoare la inscrierea si procedura de accesare a masurii „Granturi pentru capital de lucru acordate entitatilor din domeniul agroalimentar”, in valoare de 250 de milioane de euro,  din cadrul schemei de ajutor de stat instituita prin ORDONANTA DE URGENTA nr. 61 din 06 mai 2022 sunt disponibile accesand urmatorul link.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE