Directorul APIA: numarul de fermieri din Romania a scazut cu 36.000, in doar un an

Facebook
Twitter

Directorul APIA, Adrian Pintea, a declarat ca numarul de fermieri din Romania a scazut cu 36.000 fata de 2021, insa suprafata cultivata este cu 10.000 de hectare mai mare.

„In 2007, APIA a inceput cu 10 forme de sprijin, acum avem peste 100 de forme de sprijin pe care le gestionam, iar judetul Mures este unul dintre cele care au majoritatea formelor de sprijin.

Suntem la finalul campaniei de primire a cererilor unice de plata (…)

Avem anul acesta, in comparatie cu anul 2021, mai putin cu 36.000 de fermieri dar, lucru imbucurator este ca avem cu peste 10.000 de hectare mai mult in comparatie cu anul anterior.

Citeste si: Comisia Europeana ofera ajutor Romaniei pentru a controla pesta porcina

Acest lucru ne arata ca toate formele de sprijin si toate schemele de plata pe care APIA le-a gestionat in decursul anilor, au fost benefice pentru ca s-a observat un trend descrescator al numarului de fermieri in fiecare an, dar, in acelasi timp, suprafata a crescut.

Categoric ca au fost si fermieri care au iesit din schema APIA, sa spun asa, pe linie naturala, dar si formele de sprijin pe care noi le-am acordat pentru comasarea terenurilor au contat”, a declarat Adrian Pintea.

Potrivit directorului general al APIA, este al doilea an de tranzitie in care Romania a beneficiat pentru plati directe de 1,9 miliarde euro, bani nerambursabili de la Comisia Europeana, din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pe care il gestioneaza in totalitate institutia.

Seful APIA a precizat ca, inca din primul an de cand Romania a beneficiat de aceste fonduri, media absorbtiei anuale a fost peste 95-97% si ca, pentru anul financiar 2021, toate declaratiile de cheltuieli au fost rambursate in totalitate de catre Comisia Europeana.

In plus, Adrian Pintea a aratat ca in acest an APIA a introdus facilitati pentru ca fermierii sa poata semna si electronic cererile de plata pe suprafata, dar ca destul de putini au profitat de acestea.

„Este primul an in care am introdus semnatura electronica.

Categoric, ca orice inceput a fost un pic greoi, la nivel national sunt vreo 34 de fermieri care au semnat electronic, dar nu este de speriat, bine ca sunt cativa, este un inceput.

Daca au si semnatura electronica si nu au niciun fel de problema, nicio suprapunere, niciun litigiu, vor primi banii in cont”, a precizat Pintea.

Directorul APIA Mures, Ovidiu Savasca, a precizat, in cadrul sedintei, ca si la nivelul judetului Mures s-a inregistrat o scadere a numarului de fermieri, incadrandu-se astfel in trendul national.

„Reducerea numarului de fermieri se face si din cauza naturala, din pacate, avem peste 200, undeva la 250 de decese de anul trecut pana anul acesta, insa si comasarea terenurilor duce la scaderea numarului de cereri (…)

De la deschiderea campaniei, din 1 martie si pana in prezent, APIA Mures a primit de la fermieri 22.000 de cereri unice de plata aferente anului 2022.

Suprafata pentru care s-a solicitat subventie este de peste 260.000 de hectare”, a precizat Ovidiu Savasca.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE