Comisia Europeana ofera ajutor Romaniei pentru a controla pesta porcina

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA a solicitat Comisiei Europene sprijin pentru dezvoltarea strategiei pentru a controla pesta porcina africana (PPA) in Romania, prin acordarea de asistenta tehnica si stiintifica.

Ca urmare, in perioada 16-20 mai 2022 s-a desfasurat Misiunea de asistenta tehnica PPA, in cadrul initiativei Better Training for Safer Food (BTSF).

Scopul acestei misiuni de instruire si schimb de experienta a avut doua teme principale: imbunatatirea anchetelor epidemiologice si imbunatatirea procedurii de acordare a despagubirilor.

Citeste si: Ce stocuri de alimente are Romania? O noua platforma pentru centralizarea datelor

Echipa misiunii a fost formata din 3 experti ai Comisiei Europene: Dr.Klaus Depner (Friedrich-Loeffler-Institut) din Germania, dr.Paulius Busauskas – reprezentant al Autoritatii Competente din Lituania si dr.Tsviatko Alexandrov – reprezentant al Autoritatii Competente Autoritate din Bulgaria.

Din partea Romaniei a participat o delegatie condusa de presedintele institutiei, dr. Alexandru Bociu, din care au facut parte vicepresedintele dr.Laszlo Nagy Csutak, specialisti de la nivel central, din cadrul Laboratorului National de Referinta si din 8 judete reprezentative pentru evolutia PPA.

De asemenea, au fost invitati reprezentanti ai Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, ai Ministerului Mediului, Apelor si Padurilor si ai industriei de crestere a porcului.

Pe baza expertizei lor epidemiologice si practice, expertii Comisiei Europene au impartasit din experienta lor privind efectuarea si analiza anchetelor epidemiologce, instruind, astfel, medicii veterinari oficiali care vor coordona efectuarea anchetelor epidemiologice la nivel local.

Pe parcursul desfasurarii misiunii, au fost detaliate obiectivele strategice, actiunile specifice si lectiile invatate, in vederea adaptarii acestor masuri la realitatea din tara noastra.

Scopul acestor discutii a fost acela de a imbunatati situatia epidemiologica sub raportul PPA, astfel incat sa se se poata initia demersurile pentru regionalizarea teritoriului Romaniei, situatie care sa permita reluarea comertului intracomunitar cu porci si produse din carne de porc.

Un alt subiect, abordat cu acest prilej, a fost imbunatatirea procedurii de despagubire si stabilire a pretului de piata pe categorii de animale si categorii de productie, context in care s-au purtat discutii tehnice cu expertii Comisiei Europene din Bulgaria si Lituania, state cu sistem de crestere al porcilor asemanator Romaniei.

Aceasta misiune de asistenta tehnica a fost un bun prilej de schimb de experienta, noile cunostinte dobandite urmand sa contribuie la dezvoltarea strategiei pentru controlul si combaterea PPA in Romania.

 

 

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE