Prin Submasura 4.1 ,,Investitii in exploatatii agricole’’, AFIR pune la dispozitia fermierilor pana la 2 milioane euro pe proiect si are ca scop principal ,, Imbunatatirea performantei economice a tuturor fermelor si facilitarea restructurarii si modernizarii fermelor, in special in vederea cresterii participarii si orientarii catre piata, cat si a diversificarii agricole”.
Principala zona de interventie a submasurii include atat proiecte din sectorul vegetal cat si cel zootehnic, cuprinzand si proiecte incadrate pe zona montana sau pe zona de familie. Incadrarea cererii de finantare in sectoarele vegetal si zootehnic se face in functie de obiectivul principal al proiectului.
Beneficiarii eligibili care pot primi aceste fonduri nerambursabile sunt: persoane fizice autorizate (PFA), intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, societati in nume colectiv (SNC), societati in comandita simpla (SCS), societati pe actiuni (SA), societati in comandita pe actiuni (SCA), societati cu raspundere limitata (SRL), societati comerciale cu capital privat, institutii de cercetare/dezvoltare, societati agricole, societati cooperative agricole si grupurile de producatori.
Conditii de accesare a fondurilor pentru investitii in exploatatii agricole
Pentru accesarea fondurilor privind investitii in exploatatile agricole, beneficiarul va trebui sa depuna dosarul cererii de finantare, care contine cererea de finantare si anexele tehnice/administrative , conform listei documentelor. Documentele vor trebui scanate si depuse online.
Dupa incarcarea dosarului de finantare in sistemul AFIR, acesta va fi supus unei evaluari, privind verificarea eligibilitatii sale. Aceste verificari vor include: verificarea eligibilitatii solicitantului, verificarea criteriilor de eligibilitate, verificarea bugetului indicativ al proiectului, verificarea Studiului de fezabilitate si a celorlalte documente anexate.
Pentru proiectele care includ si modernizari, extinderi, renovari sau chiar investitii noi, directorul OJFIR/CRFIR poate impune si vizita pe teren. Aceasta verificare urmareste controlarea datelor si informatiilor cuprinse in anexele tehnice si administrative. Dupa finalizarea evaluarilor, pot exista 3 situatii: proiectul este neeligibil, proiectul este neconform sau proiectul este eligibil.