AFIR ofera pana la 1.050.000 euro pe proiect pentru dezvoltari pomicole

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prin aceasta submasura beneficiarii pot obtine pana la 1.050.000 euro pe proiect, sprijin ce urmareste cresterea competitivitatii exploatatilor pomicole, infiintarea sau extinderea unitatilor de procesare, dotarea cu utilaje sau echipamente specializate, infiintarea sau extinderea de suprafete pomicole.

Principalele obiective ale acestei submasuri sunt cresterea competitivitatii in sectorul pomicol, cresterea calitatii produselor obtinute, diversificarea productiei si imbunatatirea performantei generale a exploatarii agricole. De asemenea, se urmareste si cresterea valorii adaugate a produselor prin procesarea lor la nivel de ferma si comercializarea lor directa, de catre producatori.

Reducerea costurilor de productie este un alt obiectiv major al acestei submasuri, iar in acest sens se propune utilizarea si producerea energiei din surse regenerabile, pentru orice operatiune din cadrul fermei.

Beneficiari ai acestui sprijin nerambursabil

Pentru a beneficia de sprijin persoana/entitatea solicitanta trebuie sa aiba statutul de: persoana fizica autorizata (in cadrul fermierilor individuali) sau de intreprindere individuala, intreprindere familiala, societate in nume colectiv (SNC), societate in comandita simpla (SCS), societate pe actiuni (SA), societate in comandita pe actiuni(SCA), societate cu raspundere limitata(SRL) sau societate comerciala cu capital privat.

De asemenea, pentru a putea fi declarat eligibil, beneficiarul trebuie sa desfasoare activitati economice sub forma de intreprindere individuala, intreprindere familiala, PFA, sau persoana juridica romana. Pe tot parcursul implementarii proiectului, beneficiarul trebuie sa dispuna de surse financiare stabile si suficiente dar si sa actioneze in nume propriu.

Valoarea sprijinului nerambursabil

Pentru fermele mici, sprijinul reprezinta 50% din totalul cheltuielilor eligibile, insa nu poate depasi 100.000 euro pentru achizitiile simple, 300.000 euro pentru investitiile in activitatea de productie, (utilaje, infiintare, reconversie etc.) si 450.000 euro pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat (productie, procesare si comercializare).

Pentru fermele medii, intensitatea sprijinul este de tot 50% insa valoarea maxima suportata se dubleaza, pentru fiecare din categoriile de investitii mentionate anterior.

Fermele mari sau formele associative pot beneficia de 1.050.000 euro prin aceasta submasura, suma oferita pentru investitiile care conduc la un lant alimentar integrat, la nivelul exploatatiei agricole (productie, procesare, comercializare).

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE