Bilanțul absorbției fondurilor europene în 2014

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Rata de absorbție curentă a fondurilor structurale și de coeziune a ajuns la 51,81% la data de 30 decembrie 2014, a anunțat miercuri Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Potrivit unui comunicat al MFE, remis redacției stiriagricole.ro, rata de absorbție curentă este “de 6 ori mai mare decât la începutul lunii mai 2012 și de 3,5 ori mai mare decât la sfârșitul anului 2012”.

Suma solicitată Comisiei Europene pentru a fi rambursată României a ajuns la aproximativ 10 miliarde de euro. Totodată, suma totală încasată de România din fondurile alocate a ajuns la 10,73 miliarde de euro, valoare care include avansurile și rambursările.

“Anul 2014 a confirmat că România obține performanțe. Rata de absorbție curentă a fondurilor europene a ajuns la aproximativ 52%, în condițiile în care planul de guvernare prevede atingerea unui nivel de 50-80% la sfârșitul anului 2015. O altă realizare: pentru al doilea an consecutiv, țara noastră nu a pierdut niciun euro din fondurile aferente celor șapte programe operaționale! Și o a treia performanță remarcabilă: sumele încasate de România de la Comisia Europeană în perioada 2013 — 2014 sunt cu 236% mai mari decât cele încasate în perioada 2007 — 2012, creștere care o situează pe primul loc în UE. Le mulțumesc tuturor colegilor mei din sistemul de implementare care au înțeles că trebuie să lucreze în interesul României”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, citat de comunicatul menționat.

În același document, Teodorovici atrage atenția că ritmul de absorbție a fondurilor europene trebuie să fie, anul viitor, “mult mai alert”, pentru ca România să atragă cât mai mulți bani din suma alocată.

“Vă reamintesc, anul 2015 este ultimul în care mai putem atrage fondurile UE pentru perioada 2007 — 2013; sumele pe care nu le cheltuim în acest an vor fi pierdute. Din acest motiv, este nevoie de efortul susținut al tuturor colegilor din administrația publică centrală și locală”, a mai arătat

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE