Noaptea dintre ani, indiferent în ce colț al lumii ar fi celebrat Revelionul, este marcată de tradiții și superstiții.
Încă de cu seară, se pornesc la drum urătorii. La început, vin cei mai mititei, apoi cetele de mascați, care hălăduiesc până spre zi. Odinioară, în ziua de 31 decembrie, plugurile se adunau în inima satului, la Sfat, astăzi primăria, unde mai-marii locului le spuneau ce să facă și, mai ales, ce să nu facă în noaptea dintre ani. Preoții îi stropeau pe tinerii urători cu aghiasmă, ca să îi ferească de lupi sau alte fiare, pe timpul cât umblau cu uratul.
Apoi, plugurile porneau la urat, iar gazdele deschideau porțile larg, ca să aibă loc să intre cu toții. Gospodinele scoteau coșurile cu colaci frumos rumeniți, cozonac pufos, iar gospodarii vinul și rachiul. Se zicea urătura, apoi se dansa cu gazdele, de se făcea horă mare, mai ales la casele cu fete de măritat.
„Când eram flăcău, aveam mască mare, nu cum umblă ăștia acuma cu cagule sau ciorapi, și aveam coif zdravăn la mască, unde adunam cozonac, colaci sau prăjituri din alea bune. Cum se întorcea gazda cu spatele, noi răsturnam farfuria în coifuri, iar ăi mai bătrâni din plug le ziceau gazdelor „Ce faceți bre? Ne țineți cu masa goală?” și mai scotea femeia încă o farfurie”, povestește nea Lică, un urător cu experiență din satele Moldovei, ajuns acum, cu tâmplele cernite, să ure și la parada de la Bacău.
Omul spune că atunci când gazda era „țâfnoasă” și îi punea să se descalțe când îi invita în casă, sau zgârcită, îi lăsau cadou o cioară sau un șobolan sub pat, ca să se învețe minte.
Tradiții și superstiții de Anul Nou și Sfântul Vasile
Printre cele mai cunoscute tradiții și superstiții de Anul Nou și Sfântul Vasile este cea care spune că trebuie să faci larmă mare, ca să alungi spiritele rele.
Un alt obicei este ca, în noaptea dintre ani, să porți un bănuț în buzunar, ca să ai belșug tot anul. Tot ca să nu ieși în pagubă în anul ce stă să înceapă, nu e bine să cheltuiești bani nici în ultima, nici în prima zi a anului.
De asemenea, nu este bine ca pe masa de Revelion să pui preparate din carne de pasăre, deoarece riști să scurmi după belșug tot anul următor, așa cum scurmă găina prin țărnă. Însă, de pe masa de Revelion nu ar trebui să lipsească fasolea sau mămăliga, simboluri ale belșugului.
Se spune că, pentru a avea împlinire în casă, este bine ca primul om ce intră în casă de Sfântul Vasile să fie un bărbat înalt și brunet. În schimb, dacă prima persoană care îți trece pragul de Anul Nou este roșcată sau blondă, îți va aduce ghinionul în casă.
Tot ghinion aduce și aruncatul gunoiului în ziua de Sfântul Vasile.
Printre tradițiile și superstițiile de Anul Nou și Sfântul Vasile se numără și aceea conform căreia dacă vei purta ceva nou în seara de revelion vei avea noroc tot anul. De asemenea, se mai spune că este bine să porți ceva roșu.
O altă superstiție de Anul Nou și Sfântul Vasile este că obiectul pe care îl ții în mână la momentul trecerii dintre ani sau cel pe care pui mâna imediat după acest moment reprezintă planul care va fi cel mai important în viața ta. Astfel, dacă ții în mână un pahar, se spune că vei fi vesel tot anul. Dacă îți tii de mână partenerul de viață, vei avea parte de iubire și armonie în cuplu. Totodată, dacă vrei să își meargă bine profesional, e bine ca de Sfântul Vasile să faci ceva legat de serviciu.
Ca să îți meargă bine în anul ce vine, trebuie să ai curățenie în casă de Anul Nou și Sfântul Vasile, să nu plângi, iar dacă își vei pune o dorință la miezul nopții de Revelion ai mari șanse să devină realitate.
Echipa StiriAgricole.ro vă urează
un An Nou plin de împliniri.
La mulți ani!