Volumul „Cramele din Romania”, scris de autorii Dan Boboc, Catalin Paduraru si Daniela Paduraru, s-a lansat oficial, marti, in cadrul unei conferinte organizate la Ministerul Agriculturii, printre cei prezenti la eveniment fiind ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, precum si ministrii Sanatatii si Educatiei.
„Cramele din Romania” este o monografie care contine informatii detaliate despre 143 de crame din tara noastra. Volumul este structurat in functie de cele opt mari regiuni vitivinicole, respectiv Banat, Crisana, Dobrogea, Oltenia, Maramures, Moldova, Muntenia si Transilvania.
„Ideea a pornit anul trecut, atunci cand citeam cateva carti in limba engleza, in franceza, care aratau, cu mandrie ce inseamna vinurile in Italia, Franta, si ma intrebam daca nu cumva, pe fondul cresterii cantitative, dar si calitative a vinurilor romanesti, ar trebui sa facem si noi un astfel de volum, care sa ne promoveze in primul rand, mai ales la nivel international. Ii felicit pe cei care au muncit mai bine de un an de zile pentru a avea, in premiera, aceasta carte in Romania. Intentionam sa avem si o versiune in engleza. Este important sa promovam vinurile romanesti peste hotare”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.
De asemenea, ministrul Agriculturii a afirmat ca Romania exporta in prezent vinuri romanesti in majoritatea tarilor din Uniunea Europeana, precum si in China sau SUA.
„Toata lumea isi aduce aminte de calitatea vinurilor in anii 60, 70. Din anii 1990 am avut un oarecare declin al calitatii. Dupa anii 1997 insa am avut o dezvoltare a calitatii vinurilor romanesti. Am reusit sa crestem si productia. Ma bucur ca astazi regasim vinurile romanesti si pe pietele externe. Exportam in Marea britanie, Germania, Olanda. Am vazut o crestere spectaculoase pe piata chineza, chiar si in Statele Unite. Este un lucru foarte bun, dar cred ca este doar inceputul”, a mai spus ministrul Agriculturii.
Totodata, Daniel Constantin a precizat ca agricultorii care doresc sa sa faca reconversia podgoriilor au la dispozitie circa 250 de milioane de euro fonduri europene.
„Iata ca dupa 25 de ani, al 20-lea ministru al Agriculturii si-a reintors fata catre vie si vin, si ii multumesc din toata inima. Inainte de 89 spuneam doar ca vinul e alb si rosu, acum, intr-adevar putem sa vorbim de o emancipare e pietei. Cel mai important, in contexte de criza, e sa te bazezi pe anumite nise, iar, din acest punct de vedere, sector viticol este unul dintre ele”, a mai spus prof. Dr. Dan Boboc.
„Este o initiativa extraordinara si pot spune ca te captiveaza inca de la inceput. (…) Despre vin ce pot sa spun decat ca in doze normale este un aliment, iar in doze controlate poate inlocui medicamentele”, a spus Nicolae Banicioiu, ministrul Sanatatii, prezent la eveniment.
Datele publicate de Organizatia Internationala a Viei si Vinului (OIVV) arata ca productia de vin a Romaniei a scazut cu 20% in 2014, pana la 4,093 milioane hectolitri, de la 5,113 milioane hectolitri, in 2013, dar, cu toate acestea, Romania ocupa in continuare locul 12 in topul celor mai mari producatori mondiali de vin.
La evenimentul de lansare a volumului „Cramele din Romania” au participat, de asemenea, ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, ministrul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, Sorin Campeanu, Ivan Patzaichin, producatori de vinuri de la cramele Rotenberg, de la crama Basilescu, reprezentanti ai statiunilor de cercetare de la Pietroasa, Valea Calugareasca, Bujoru, Iasi si Dragasani, reprezentanti ai Academiei de Stiinte Agricole si Silvice si Silvice „Gheorghe Ionescu-Sisesti” si ai Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara – Bucuresti.
Principale soiuri cultivate in anul 2014 au fost Feteasca Regala (13.690 de hectare), Merlot (11.902 h), Feteasca Alba (10.218 h), Riesling Italian (5820 h), Aligote (5259 h), Amestec soiuri nobile (5.216 h), Cabernet Sauvignon (4.822 h) si Sauvignon (4.759 h), conform datelor Ministerului Agriculturii.