Soiuri de struguri pentru vinuri roșii superioare. De la Aligoté, Cabernet Sauvignon și Pinot Noir la Zinfandel

Facebook
Twitter

Soiul strugurilor sau rețeta după care se face amestecul, cupajul adică, este elementul care are cea mai mare influență în determinarea gustului unui vin, deși atât specificul regiunii, cât și tehnicile de vinificație sunt elemente extreme de importante.

Alegerea a unui vin bun este direct influențată de cunoașterea unor informații elementare despre principalele soiuri de struguri, fie că vorbim de cele roșii sau de cele albe. În ceea ce privește vinurile roșii, e bine de știt că există patru soiuri principale de struguri roșii, respectiv: Merlot, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și Syrah (Shiraz). Alături de acestea, merită menționate și soiuri precum: Aligoté, Cabernet Franc, Zinfandel, Sangiovese, Pinotage, Malbec, Barbera, Carignan, Gamay, Dolcetto, Grenache, Mourvedre, Nebbiolo, Tempranillo, Touriga Nacional.

Merlot este unul din cele mai răspândite și populare soiuri de struguri și se cultivă în majoritatea regiunilor viticole din lume. Soiul Merlot este rezistent la temperaturi joase și secetă. În anii cu temperatură scăzută, se coace mai bine decât Cabernet Sauvignon, iar în anii cu temperaturi ridicate acumulează mai mult zahăr.

Caracteristicile soiului:

 • originar din Bordeaux;
 • produce vinuri roșii mătăsoase, cu aromă de prune și potențial ridicat de maturare;
 • vinul Merlot are o structură medie, fină, prezintă arome de prune și mure;
 • folosit adesea în combinații cu Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.

Pinot Noir este un soi nobil de viță de vie (Vitis Vinifera), care produce un strugure de culoare roșie și care crește în mai multe zone geografice de pe glob, însă este asociat în special cu regiunea Coasta de Azur (Côte-d’Or), din regiunea franceză Bourgogne, unde se produce unul dintre cele mai de calitate și mai scumpe vinuri din lume.

Legislația franceză permite ca șampania să fie produsă doar din cupajul a trei soiuri de vinuri. Pinot Noir este unul dintre acestea, alături de Pinot Meunier și Chardonnay.

Caracteristicile soiului:

 • produce vinuri cu arome care evoluează plăcut la îmbătrânire;
 • soi instabil, pretențios, cere o climă răcoroasă și îngrijire atentă necesitând condiții de creștere optime, cu zile călduroase și seri răcoroase;
 • cultivat în Bourgogne, Franța; Oregon, SUA; Noua Zeelandă;
 • vinul Pinot Noir are o aromă de fructe de vară când fructul este tânăr, iar cu timpul capătă arome de vânat și trufe.

Cabernet Sauvignon este soiul de vin ideal când vine vorba de profunzimea aromei, mai ales că are abilitatea de a se face mai bun o dată cu vârsta. Cu trecerea timpului, aroma sa distinctă de stafidă neagră poate dezvolta un buchet cu nuanțe de cedru, violete, piele sau tabac, care vor atenua considerabil aroma puternică de tanin.

Caracteristicile soiului:

 • strugure nobil, celebru mai ales pentru folosirea lui în cupajele făcute în regiunea Bordeaux;
 • produce vinuri elegante, cu gust puternic și bine maturate;
 •  cules la momentul potrivit, când este perfect echilibrat, va da un vin cu note de coacăze negre, cedru, trabuc, piper verde, ciocolată neagră, mentă, afine, vanilie, prune, cireșe.

Syrah (Shiraz) este un soi de struguri negri, care a devenit de-a lungul timpului încă o perlă a Văii Rhone-ului din Franța. În Hexagon, precum și într-o mare parte din Statele Unite ale Americii, varietatea este numită Syrah, iar în Australia, Africa de Sud și Canada este numită Shiraz. Până nu demult, în Australia purta denumirea de Hermitage.

Caracteristicile soiului:

 • produce vinuri roșii cu gust puternic, parfumate și cu potențial de învechire;
 • vinul Syrah este de culoare închis;
 • aroma sa poate varia de a nuanțe de fructe negre la piper.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE