A dat IT-ul pe busuioc, levănțică, mentă și salvie: de la o pasiune la o afacere de succes

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Tânărul Andrei Barbu a renunțat la o carieră de succes în IT,  pentru a urma un vis și a cumpărat un teren viran de 16 hectare în Bărăgan, în localitatea Valea Măcrișului din județul Ialomița cu gândul de a cultiva plante medicinale și aromatice, îndeletnicire pe care tatăl său, de profesie geolog, o practica de câțiva ani în Dâmbovița, considerând că există o nișă în acest sens pe piața din România.

A început cu o suprafață de numai 2.000 mp cu busuioc, levănțică, tarhon, mentă, schinel, isop, rozmarin, maghiran, anghinare și cimbru, acestea fiind doar câteva dintre plantele medicinale și aromatice cultivate de tânărul fermier Andrei Barbu în mica stațiune de cercetare, în loturi de înmulțire ce au fost mutate ulterior pe câmpul din Bărăgan, potrivit publicației România Rurală. Andrei Barbu a construit și o hală de uscare, folosind scânduri de lemn, nu folii de plastic, așa cum se face industrial, pentru ca frunzele și florile să rămână vii.

Semințele le-a cumpărat inițial din stațiunile de cercetare înființate înainte de 1989, dar și din afară, în țară oferta fiind limitată. Chiar dacă anul 2009, când a început să se ocupe de agricultură, a fost dificil (deoarece a locuit chiar într-o baracă din lemn), în următorii 7 ani lucrurile au început să se limpezească și afacerea să prindă contur.

Cel mai bine se cultivă busuiocul, levănțica, menta și salvia. Pe un hectar de nalbă, de exemplu, poate obține producție în valoare de maximum 15.000 de euro, însă în spatele succesului se află multă muncă. Succesul afacerii depinde și de găsirea unui sistem eficient de valorificare a producției. După recoltare, Andrei Barbu a ambalat plantele și le-a vândut fie în târguri tradiționale, fie prin rețeaua HoReCa, pe care a ajuns să o cunoască foarte bine.

Experiența și-a căpătat-o lucrând mai întâi cu tatăl său. Acesta i-a insuflat dragostea pentru agricultură. La început a fost vorba de multă muncă fizică, de la dat cu sapa până la bătut cuie. Atunci când începi un lucru de la zero, îl faci singur, dar, ulterior, tânărul a reușit să delege din atribuții până a ajuns să se ocupe în mare parte doar de antreprenoriat, activitate pe care o stăpânește foarte bine.

Deși a cochetat cu o posibilă plecare în străinătate, pe domeniul IT, Andrei Barbu a ales să rămână în România pentru că aici oamenii sunt calzi și sufletiști. Viața la țară este frumoasă, însă Andrei Barbu nu a renunțat definitiv la viața de la oraș, unde își distribuie produsele. Inițial, antreprenorul absolvent de Automatică și Calculatoare la Politehnică și-a folosit fondurile proprii pentru a începe cultivarea acelor plante aromatice care nu sunt foarte căutate în România.

A urmat cultivarea ecologică a legumelor destinate consumatorului final, eliminând, astfel, intermediarii, deși astăzi cochetează și cu distribuția la scară largă. Andrei s-a axat pe comerțul online ce pare să fie mediul propice pentru tranzacționarea produselor din agricultura ecologică, intrând în parteneriat cu alt fost IT-ist, și implicându-și, în cele din urmă întreaga familie.

Tânărul a început să se documenteze cu privire la agricultura ecologică și să meargă pe aceeași linie, a produselor sănătoase, de calitate, hrănite cu îngrășământ natural.

În afara fondurilor europene nerambursabile, primite pentru dezvoltarea de mici afaceri în agricultură, pentru cultivarea legumelor, Andrei Barbu a făcut investiții în modernizarea exploatației, cu ajutorul banilor obținuți din cultivarea plantelor medicinale și aromatice. Astfel, a achiziționat un tractor, utilaje, solarii și sisteme de irigat, precum și o bază logistică pentru livrări (de la camera frigorifică, spații de ambalat, până la mașina de livrări).

Alături de cultura cartofului și a sfeclei de zahăr, plantele medicinale reprezintă elemente esențiale în agricultura sustenabilă, Andrei Barbu cultivându-le fără pesticide și îngrășăminte chimice, așa cum se făcea odinioară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE