Un meșteșug transformat în afacere: Cooperativa „Coşuri şi Fructe” vrea să-și comercializeze produsele în magazinele de suveniruri

Facebook
Twitter

În vecinătatea oraşului Horezu se află comuna Costeşti unde funcţionează Cooperativa „Coşuri şi Fructe”, creată la iniţiativa Asociaţiei „Depresiunea Horezu”.

Înfiinţată în octombrie 2011, cooperativa funcţionează ca o întreprindere socială ce îşi propune să desfăşoare activităţi meşteşugăreşti tradiţionale care să contribuie la ocuparea pe piaţa muncii a comunităţii de rromi din comuna Costeşti, sat Bistriţa, comunitate supusă riscului de excluziune socială.

Cooperativa promovează meşteşugurile tradiţionale pe cale de dispariţie în zonă şi anume: fabricarea coşurilor şi a măturilor din fire subţiri şi flexibile de alun şi mesteacăn, a cozilor pentru sape, greble, coase, securi, topoare etc. Prin ucenicie la locul de muncă, sunt promovate integrarea pe piaţa muncii a comunităţii rrome din localitate şi iniţierea tinerilor în realizarea împletiturilor şi a obiectelor din lemn.

În momentul de faţă, membrii grupului au ca piaţă de desfacere pentru împletituri, mături şi piese din lemn populaţia din microregiunea Horezu. Produsele sunt utilizate în gospodării la activitățile curente, iar coşuleţele, ca suport pentru cadouri.

„Prin obiectele de uz gospodăresc şi prin decoraţiunile interioare produse de rudarii din zonă dorim să satisfacem atât nevoia de util, cât şi pe cea de frumos a clienţilor noştri. În prezent vindem foarte mult ţăranilor din zonă care cumpără coşuri pentru gospodărie. Ne propunem chiar un parteneriat cu Mănăstirea Hurezi pentru ca dulceţurile sau alte obiecte din magazinul mănăstiresc să fie vândute în coşurile produse de asociaţie; vom fi în curând prezenţi şi în magazinele de la intrarea în oraş unde se comercializează multe produse cu caracter tradiţional, în principal ceramica şi carpetele” , spune domnul Greuruş Nicolae, preşedintele cooperative, citat de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Pentru ca produsele cooperative să fie mai bine promovate, membrii acesteia își doresc să participe şi la târgurile organizate în Horezu şi la cele de profil din ţară.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE