Temperaturile ridicate din timpul verii au un impact semnificativ asupra starii generale, atat a animalelor din ferma, cat si a celor de companie. Disconfortul termic si umiditatea ridicata influenteaza, in mod negativ, productivitatea și sanatatea bovinelor, ovinelor, porcilor, pasarilor de curte, cainilor si pisicilor. Prin urmare, fiecare crescator sau iubitor de animale cauta mereu noi metode inventive pentru a spori confortul fiintelor necuvantatoare din ograda.
Este bine de stiut faptul ca pisicile si cainii pot suferi de insolatie, deshidratare și chiar arsuri la nivelul pielii. Respiratia greoaie, starea de moleseala, dezorientarea, anxietatea si schimbarea comportamentului obisnuit sunt doar cateva dintre semnele caracteristice insolatiei si a deshidratarii. Astfel, va propunem o serie de recomandari utile, pentru ingrijirea corespunzatoare a animalelor, pe toata perioada verii.
Ofera apa proaspata din belsug
Teoria hidratarii prin consumarea a cel putin doi litri de apa zilnic nu se aplica doar in cazul oamenilor. In egala masura, toate animalele din jurul casei au nevoie constant de o sursa de apa potabila, intrucat, ajuta la mentinerea unei temperaturi corporale scazute, si, in acelasi timp, impiedica aparitia deshidratarii.
Conform unui articol publicat de Universitatea din Mississippi, cantitatea de apa de care bovinele au nevoie, se stabilieste in functie de greutate, nivelul de umiditate, temperatura aerului, activitatea fizica, rata de crestere, starea sarcinii, rasa, timpul dietei si aportul de substanta uscata. In cazul unui vitel in crestere, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, la o temperatura de 33 de grade Celsius, nevoia de apa se ridica la valoarea de 44 de litri.
In ceea ce priveste hidratarea porcilor, benefica pentru digestie, sanatatea sistemui nervos, lactatie si mentinerea echilibrului mineral, pentru un animal in crestere, cu o greutate intre 28 si 46 de kilograme, aproximativ 14 litri de apa pe zi, sunt suficienti pentru mentinerea bunastarii.
Ia masuri impotriva parazitilor
Pe tot parcursul anului, animalele de companie sunt vulnerabile in fata infectarii cu diferiti parazitii, atat interni, cat si externi, ce le poate dauna sanatatii. Cu toate acestea, specialistii sunt de parere ca, sezonul cald intensifica riscul ca, pisicile sau cainii sa sufere din pricina parazitilor.
In primul rand, puricii se raspandesc rapid si se hranesc cu sangele gazdei, ceea ce creeaza o senzatie intensa de disconfort pentru caini si pisici. Daca nu sunt depistati si eliminati la timp, animalul se va scarpina frecvent, blana va cadea in unele zone si pot aparea inflamatii la nivelul pielii.
Intrucat preventia este cea mai adecvata masura, aplica in fiecare luna un tratament special destinat felinei sau cainelui, disponibil la orice farmacie veterinara. In plus, periaza blana animalelor de companie de cateva ori pe saptamana, indiferent daca isi petrec mai mult timp in interiorul casei. In acest fel, vei observa mai repede aparitia parazitilor in viata micilor necuvantatori.
Permite animalelor sa se odihneasca
Mai ales in perioadele extrem de calduroase ale zilei, lasa animalele din ferma sa se odihneasca intr-un loc uscat si racoros, ferit de razele daunatoare ale soarelui. Daca vrei sa le transporti in alt loc, asigura-te ca in remorca exista suficient spatiu, iar bovinele sau ovinele nu sunt inghesuite.
Daca vei lasa animalele in bataia soarelui de amiaza, vei observa ca randamentul lor scade, in timp ce, starea de sanatate se degradeaza cu rapiditate. Asadar, construieste un adapost pozitionat la umbra si ofera-le hrana si apa necesara.
Disconfortul termic din timpul sezonului estival este greu de suportat pentru fiecare animal din curte. Monitorizeaza constant starea acestora si ofera-le mereu apa proaspata, hrana si un spatiu optim, pentru a le spori confortul in aceasta vara.
Sursa foto: Shutterstock.