In judetele Teleorman, Olt si Dolj nu mai exista apa pentru irigatii, din cauza faptului ca nivelul Dunarii a scazut, a anuntat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
„Din nefericire, in Teleorman, Olt si Dolj nu mai avem apa pentru a iriga! Din cauza faptului ca nivelul Dunarii a scazut, la statiile de pompare din amenajarile Giurgiu – Rasmiresti , SPA Pietrisu, amenajarea Viisoara, SPA Roptoare, SPA Garla Iancului, amenajarea Olt – Calmatui, SPA Dunarea, amenajarea Terasa Corabia, SPA Celei, statia Valcovia, amenajarea Sadova – Corabia, SPA L1, amenajarea Nedeea – Macesu, SPA1 Nedeea, amenajarea Calafat – Bailesti, SPA Basarabi, amenajarea Cetate – Galicea Mare, SPA 1, nu mai exista nivel de exploatare.
Apele s-au indepartat de tarm, cu toate masurile luate pentru a draga canalele de aductiune, nu mai avem apa la prize.
Citeste si: Atentie, fermieri! Cum puteti obtine subventia pe 3 ani?
La Zimnicea o parte din vadul Dunarii s-a transformat in plaja”, a scris pe Facebook ministrul Agriculturii.
Potrivit acestuia, in perimetrele in care s-a irigat, starea de vegetatie este buna, iar culturile nu sunt afectate.
In aceste conditii, ministrul Agriculturii a aratat ca se impune un ritm accelerat al lucrarilor de investitii, in asa fel incat sa fie realizat programul pentru reabilitarea sistemului de irigatii din Romania.
„Intreruperea pomparii apei in sistem o transformam intr-o buna oportunitate de executare a lucrarilor in statiile de pompare si de impermeabilizare a canalelor de aductiune si distributie.
Ministerul Agriculturii asigura finantarea tuturor lucrarilor prevazute in Programul National de Reabilitare a Sistemului de Irigatii in perioada 2022-2027, aprobat de Parlamentul Romaniei.
Ii asigur pe fermieri ca lucrarile de investitii din infrastructura principala se vor realiza la timp. Bani avem, sa nu mai irosim timpul!”, a transmis ministrul de resort.
Debitul fluviului Dunarii la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere pe parcursul acestei saptamani pana la valoarea de 1.850 metri cubi pe secunda (mc/s), situandu-se de aproape trei ori sub media multianuala a lunii iulie (5.350 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), valabila pana la 30 iulie 2022.