Probleme cu care se confrunta animalele din ferma in timpul gestatiei

Facebook
Twitter

La fel ca alte ramuri ale agriculturii, zootehnia nu este un domeniu lipsit de riscuri iar, uneori, crescatorii se pot gasi confrunta cu situatii neasteptate, sau unele greu de prevenit, pentru care interventia prompta este necesara.

Din punct de vedere economic, inmultirea animalelor este un aspect foarte profitabil, insa nici acesta nu este lipsit de riscuri. In cele ce urmeaza vom discuta despre principalele probleme cu care se pot confrunta animalele din ferma, in timpul gestatiei, si despre semnele care le indica.

Bovine

La bovine, perioada de gestatie este de 275-300 de zile, fiind de regula mai scurta la vacile care fata doi vitei. Primele semne ale fatarii apar cu 8-10 zile inainte, cand abdomenul animalului se lasa mai jos, iar ugerul se congestioneaza, din cauza aparitiei colostrului. Cu toate ca este un act fiziologic, vaca trebuie monitorizata constant pe parcursul fatarii, atat ziua cat si noaptea, iar aceasta trebuie sa beneficieze de un mediu cat mai steril, cu un pat de paie uscate si curate. In timpul expulzarii, crescatorul va interveni doar in momentul in care fatarea decurge greu si se va asigura ca are mainile curate si dezinfectate, pentru a nu cauza eventuale infectii.

O problema importanta, ce trebuie avuta in vedere dupa fatare, este eliminarea placentei care, in mod normal, se produce cu pana la 6 ore dupa fatare. Daca trec 24 de ore iar placenta nu este eliminata, este necesara contactarea medicului veterinar, pentru intreprinderea acestei operatiuni.

Caini

La caini, gestatia dureaza intre 61 si 65 de zile, insa primele semne vizibile ale sarcinii pot aparea in jurul zilei 40, cand abdomenul femelei devine proeminent, glandele mamare se maresc si este posibila si aparitia laptelui. In aceasta perioada, este recomandat ca regimul alimentar al femelei sa fie alternat si sa fie aleasa o mancare uscata caini care sa-I asigure acesteia nivelul necesar de vitamine si proteine.

Cu toate ca majoritatea sarcinilor canine sunt lipsite de evenimente neprevazute, pot aparea anumite situatii, precum avortul, distocia, eclamspia sau mastita, ale caror cauze pot fi generate fie de carenta de calciu, fie de o infectie. Indiferent de momentul in care femela gestanta prezinta un comportament neobisnuit, este necesar sa fie consultat medicul veterinar sau serviciile unui centru specializat precum un pet shop Bucuresti.

Ovine

La oi, perioada de gestatie dureaza aproximativ 5 luni, iar inainte de inceperea fatarii, oaia devine nelinistita, se ridica si se culca des, nu mananca si se retrage din turma, moment in care trebuie separata intr-un tarc special. In cele mai multe cazuri, fatarea la oi decurge fara problme, insa pot exista si situatii particulare, precum toxiemia de gestatie, in care animalul se confrunta cu o carenta de glucoza, prezentand simptome precum refuzul hranei, diaree sau salivatie, cu 2-3 saptamani inainte de fatare si care necesita alternarea regimului alimentar si administrarea de fierturi de sfecla, morcovi, dupa caz fiind necesara si administrarea de glucoza injectabila.

De asemenea, ovinele se mai pot confrunta cu paraplegia anteparfum, care se remarca in a doua perioada a gestatiei si in care animalul are probleme in a se ridica si a se culca, dar si o nesiguranta in statiune. Paraplegia este cauzata de o carenta de vitamine, asa ca este recomandata furajarea cu tarate de grau de calitate, drojdie de bere sau saruri de calciu, dar si prin administrarea de calciu magneziu.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE