2015, anul cu cei mai mulți bani prin PNDR. Când se lansează primele măsuri și care sunt acestea

Facebook
Twitter

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi, a declarat, la emisiunea „Viața Satului” că, până la finele lunii ianuarie, Comisia Europeană va da un acord parțial pe Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, iar primele două măsuri de finanțare cu fonduri europene nerambursabile pentru agricultura care vor fi deschise sunt cea pentru investiții în ferme și instalarea tinerilor fermieri.

Oficialul MADR a precizat că s-au trimis scrisori către Bruxelles, prin care se solicită grăbirea procedurilor de aprobare a noului PNDR 2014-2020.

„Sperăm ca la jumătatea lunii februarie să le avem gata pentru a fi lansate”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

Ghidurile Solicitantului vor fi puse spre consultare de îndată ce se va primi aprobarea de la Comisia Europeană, a mai completat George Turtoi.

Prin sub-măsura 6.1 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, se va sprijini stabilirea pentru prima dată a tinerilor fermieri ca şefi sau conducători unici ai unei exploataţii agricole. Sprijinul public nerambursabil este acordat pe o perioadă de 5 ani, cea de-a doua tranşă de plată acordându-se sub condiţia îndeplinirii corecte a planului de afaceri, de până la acel moment, după maximum cinci ani de la contractare. Cuantumul sprijinului este de până la 50.000 de euro.

Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri va fi acordat sub formă de primă, în două tranşe, astfel: 80% din cuantumul sprijinului la primirea deciziei de finanțare, iar restul de 20% din cuantumul sprijinului în maximum cinci ani de la primirea deciziei de finanțare.

2015, anul cu cei mai mulți bani prin PNDR

Bugetul total destinat investițiilor din PNDR se împarte pe cei 7 ani din etapa de programare (2014-2020). În cursul anului 2015 va putea fi accesată o sumă reprezentând alocarea pe 2014, alocarea pe 2015 și un avans din fondurile pe 2016.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE