60 de milioane de euro, nota de plată a beneficiarilor PNDR care nu au respectat Ghidul Solicitantului în implementarea proiectelor

Facebook
Twitter

În perioada 2007-2013, Comisia Europeană a aplicat o serie de corecții financiare, aplicate din cauza identificării unor nereguli făcute de beneficiarii PNDR în implementarea proiectelor și care însumează 60 de milioane de euro.

Anunțul a fost făcut de directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), David Eugen Popescu, într-un interviu acordat Agerpres.

„Suma returnată la bugetul Uniunii Europene din cauza corecțiilor financiare aplicate în perioada 2007 — 2014 României este de aproximativ 60 de milioane de euro, mai exact 57.518.280,42 euro, iar aceste corecții au fost aplicate din cauza identificării de către Comisia Europeana a unor nereguli făcute de beneficiarii PNDR în implementarea proiectelor. Până în prezent, sumele reținute nu depășesc 1% din totalul plăților efectuate. Este de așteptat ca aceste sume să mai crească pe măsură ce vor fi derulate misiuni de control din partea Curții de Conturi Europene (ECA) și a DG AGRI (Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul Comisiei Europene) însă putem pleca de la ideea că orice sistem de control este perfectibil, așa cum întotdeauna pot exista observații și recomandări ale auditorilor”, a declarat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

Șeful Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a mai precizat că România nu este singura țară care se confruntă cu asemenea probleme.

„Nu suntem singurul stat care primește corecții financiare, de altfel nu știu dacă este vreun stat membru UE care să nu fi primit astfel de corecții. Important este să înțelegem recomandările Comisiei Europene și să luăm măsurile necesare, în timp util, astfel încât să păstrăm aceste corecții în limite acceptabile”, a subliniat directorul general al AFIR, David Eugen Popescu.

Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007-2013 este unul dintre cele mai bune programe de finanțare europeană derulate în România, care a adus agriculturii și spațiului rural din România peste 7,3 miliarde de euro în ultimii 7 ani și a atins o rată de absorbție de 83%.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE