Cum reuseste o tanara de 35 de ani sa castige cateva mii de euro lunar din vanzarea pe internet a propriilor legumele

Facebook
Twitter

Valentina Ionita, in varsta de 35 de ani, este o tanara antreprenoare din comuna Albota, judetul Arges, care in urma cu trei ani si-a deschis propria afacere in domeniul agriculturii. Tanara cultiva pe circa 2.800 de mp legume in sistem ecologic pe care le vinde ulterior prin intermediul unui magazin online clientilor din toata tara. Chiar daca sumele castigate sunt momentan destinate amortizarii investitiei, tanara argeseana are planuri de extindere si chiar de accesare a unor fonduri europene nerambursabile.

„Noi am copilarit toate verile la tara, cu bunicii am invatat sa cultivam. Ei au fost exemplul nostru in agricultura. Ne-am tot intrebat ce putem face, mai ales ca familia mea se confrunta cu o scadere a veniturilor. In Romania, oamenii se ocupa mai mult cu comertul si mai putin cu productia. Ne-am asezat la masa si am ajuns la concluzia ca in agricultura ar fi cel mai bine sa incercam, deoarece am putea imbina cunostintele parintilor si ale bunicilor cu cele ale mele, de marketing si online. Este o afacere mica, de familie, mai ales ca in zona Pitestiului, locurile de munca sunt foarte putine”, spune, pentru StiriAgricole.ro, Valentina Ionita, proprietara magazinului online „Legume de tara”.

Pentru a demara afacerea, Valentina Ionita a investit circa 20.000 de euro cumparand terenul agricol si construind primele sere. In primul an a cultivat legume doar pe o suprafata de 600 de mp, pentru a vedea daca o asemenea afacere este intr-adevar rentabila.

„In primul an am cultivat doar pe 600 de mp, sa vedem cum functioneaza. Ne-am triplat suprafata si speram pentru anul viitor sa o dublam daca se poate. Am avut investitii foarte mari la inceput, am cumparat terenul de 1.500 mp. A trebui sa investim in ingradirea terenului, in forarea unui put, conectarea la electricitate, construirea solarilor, realizarea sistemului de udare prin picatura. Cu tot cu achizitia terenului s-a ridicat investitia, in primul an, la 20.000 de euro. Insa afacerea prinde contur si se dezvolta, asta este cel mai important”, declara Valentina Ionita.

Ferma de legume a tinerei argesene are in componenta 3 sere, cu o supravata de 1.300 de mp si 2 solarii de 100 mp, unde se produc in general rasadurile. Alte 1.500 de mp sunt reprezentate de terenul agricol in aer liber.

„De gradina se ocupa 4 persoane – 2 din familie si inca 2 angajati. Eu ma ocup de site, de logistica, de aprovizionare seminte, atunci cand nu le avem pe ale noastre. Fiind o afacere care se bazeaza pe legume crescute natural, am incercat sa cultivam soiuri si plante specifice fiecarei perioade, primavara, vara, toamna. In aceasta perioada avem ardei, rosii, castraveti, vinete, kale, morcovi, in principal sa acoperim necesarul unei familii pe o saptamana de verdeturi si legume. De asemenea avem si patrunjel, marar, menta, busuioc”, mai povesteste tanara antreprenoare.

Majoritatea legumelor produse de Valentina Ionita sunt vandute pe internet, 90% dintre clienti fiind din Bucuresti. Mai mult decat atat, livrarile sunt facute personal de un angajat al firmei direct la casa sau la biroul clientului.

Chiar daca nu dispune de certificare bio, legumele comercializate de Valentina Ionita sunt cultivate dupa princiipile agriculturii ecologice. „Am urmat si un curs acum 2 ani de agricultura ecologica, atestat de Ministerul Educatiei. Nu am apelat momentan la certificare ecologica deoarece terenul nu se afla tot in proprietatea noastra. Avem nevoie de acte de proprietate pentru a intra la anul in conversie. Nu tratam legumele cu nimic chimic. Folosim doar macerate de urzici, de usturoi. De asemenea, cultivam fasole si mazare pentru a fixa azotul in sol. Folosim si dolomita pentru a imbunatati pamantul. Cam acestea sunt ingrasamintele pe care le folosim”, mai spune tanra antreprenoare.

Pentru viitor, Valentina Ionita doreste sa investeasca intr-o unitate de procesare a legumelor pentru a produce bulion, suc de rosii si muraturi.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE