Autoritățile din Bangladesh au autorizat la finele lunii noiembrie 2013 cultivarea unui noi soi de vinete rezistent la atacul unor insecte, iar fermierii care au decis să-l testeze s-au trezit cu protestatari.
Militanții pentru protecția mediului spun că introducerea în cultură a noului soi nu va face decât să distrugă ecosistemul și să afecteze dramatic producția de soiuri tradiționale. Dealtfel, același soi a fost propus spre autorizare și în India, dar nu a primit aprobare, iar fermierii și autoritățile susțin că, prin cultivarea lui în Bangladesh, prin polenizare, vor fi afectate și recoltele din acest stat.
Pe de altă parte, autoriztățile au dat undă verde cultivării acestor vinete după ce au primit o cerere în acest sens de la cercetători care au lucrat la proiect mai bine de șapte ani, devenind al 29-lea stat din lume care permite cultivarea organismelor modificate genetic. Noul soi va dubla producția în anii următori, potrivit cercetătorilor. Aceștia au inclus în genomul plantei o genă de la o bacterie, bacillus thuringiensis, care este folosită adesea ca pesticid natural. O proteină conținută de această bacterie, ingerată de insecte, produce moartea acestora. Studiile arată că proteinele din această bacterie au efect nociv asupra a circa 100 de specii de insecte dăunătoare (lepidoptere, coleoptere, diptere), dar sunt inofensive pentru păianjeni, alte insecte, animale şi oameni. În mediu, aceste proteine se degradează rapid şi nu lasă reziduuri toxice.
Gene din această bacterie au fost deja transferate la peste 30 de specii de plante cultivate, unele cu importanţă economic deosebită, cum sunt porumbul, bumbacul, soia, cartoful, orezul, tomatele, viţa de vie, tutunul, mărul sau nucul. Anumite varietăţi de porumb, deja introduse în cultură în SUA şi alte câteva state ale lumii, au fost modificate genetic pentru a deveni rezistente la unul dintre dăunătorii cu impact negativ puternic asupra recoltei, Ostrinia nubilalis (sfredelitorul european al porumbului).
Oficial, prima cultură de vinete modificate genetic a fost înființată la mijlocul lunii ianuarie a acestui an. Acest pas este important, în condițiile în care vinetele se numără printre cele mai iubite legume din Bangladesh.