Tratamente pentru răsaduri, recomandate de specialiști

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Obținerea unor culturi legumicole mai timpurii, uniforme, productive este condiționată de un răsad sănătos, viguros și liber de boli și dăunători la plantare, arată specialiștii Direcției Agricole Județene Cluj.

Răsadurile sunt plante legumicole tinere, care prin transplantare servesc la înființarea culturilor. Prin răsad se asigură o eșalonare mai bună a producției iar speciile pretențioase la căldură, cum sunt tomatele, ardeii sau vinetele, pot fi și ele cultivate cu profit, dacă se respectă o serie de recomandări de specialitate. În plus specii de legume ca ardeiul și țelina de rădăcină nici nu pot fi semănate direct din cauza condițiilor climatice din țara noastră.

Lucrările premergătoare producerii răsadurilor de legume constau și în:

 • Dezinfecția solului și a substratului de cultură destinat culturilor de legume timpurii în spații închise;
 • Dezinfecția amestecului de pământ necesar producerii de răsaduri  sau repicatului;
 • Dezinfecția semințelor necesare producerii răsadurilor;
 • Tratamente preventive împotriva bolilor de la semănat și până la transplantare;
 • Combaterea dăunătorilor care atacă aparatul foliar sau partea  subterană cu produse specifice.


Dezinfecția solului, amestecului de pământ din sere și solarii

Inginerul Angelica Baciu arată că operațiunea se poate face termic sau chimic. Se combat astfel bacterii și ciuperci de sol, insecte, nematozi, semințe de buruieni. Tratamentul termic cu ajutorul vaporilor supraîncălziți la 70-80°C timp de o oră. Între data efectuării acestui tratament și semănat trebuie o pauză de 14 zile.

Tratamentul chimic se realizează folosind unul din  produsele avizate în acest scop:

 • Basamid Granule (2) – sterilizant de sol cu acțiune nematocidă, insecticidă și fungicidă – 500 kg/ha (0.05 kg/mp). Aplicarea granulelor se face pe sol umed;
 • Raisan 51 – fumigant de sol cu activitate fungicidă, insecticidă, nematocidă, erbicidă (700 – 1.000 l/ha, 0,07 l/mp);
 • Nemasol 510 – fumigant de sol cu acțiune nematocidă, fungicidă, erbicidă , insecticidă și asupra viermilor sârmă (700-1.000 l /ha, 0,07 – 0.1 l /mp).

Toate aceste produse se aplică înainte de înființarea culturilor, respectiv primăvara, după ce temperatura în sol ajunge la peste 6º C, sau vara (ciclul II), după eliberarea terenului de resturi vegetale. Între data efectuării acestor tratamente și data la care se face semănatul sau plantatul trebuie să treacă 10-30 zile, în funcție de temperatura solului. În cazul folosirii acestor produse este obligatoriu ca înainte de semănat este necesară o probă de fitotoxicitate, mai ales dacă e vorba de plantarea răsadurilor de salată sau castraveți.

„Fiecare produs are instrucțiunile de aplicare. Citiți cu atenție eticheta și toate informațiile despre fiecare produs în parte. Luați toate măsurile ce se impun la folosirea în siguranță a produselor de protecția plantelor”, recomandă inginerul Angelica Baciu, de la Direcția Agricolă Județeană Cluj.

În vegetație, nematozii galicoli ai legumelor se combat cu: Nemathorin 10 G (nematozii și viermii sârmă din sere și solarii). Doza recomandată este de 700 l / ha. Pentru produsul Vydate* 10 G, doza recomandată este de 15-30kg /ha, iar în cazul produsului Vydate *10 L, doza recomndată este de 10 l /ha aplicat prin sistemul de irigare prin picurare. Aceste două produse sunt clasificate în rândul celor toxice și pot fi folosite doar de utilizatorii profesioniști.

În locurile în care au fost semnalați dăunători ca nematozii galicoli ai rădăcinilor în anii trecuți, se recomandă folosirea soiurilor și hibrizilor toleranți sau răsaduri altoite de roșii sau vinete.

Dezinfecția amestecului de pământ necesar producerii de răsaduri sau repicatului

Este obligatoriu ca în cazul folosirii amestecului de pământ din gospodăria proprie, pământ de țelină, pământ de frunze, mraniță să se efectueze un tratament termic prin căldură umedă sau uscată, cu un timp de pauză de 14 zile. Tratamentul chimic se poate face cu unul din produsele: Previcur Energy (300 ml/mc), Triumf 40 WG (0,3 %), Topsin 0,1 %. Aceste produse combat doar unele din ciupercile de sol. Cuprul este și bactericid. Nu este nevoie de un timp de pauză până la semănare. Pentru evitarea fenomenului de fitotoxicitate, înainte de semănat efectuați testul cu semințe de salată.

Dacă folosiți pentru semănat turbă din comerț sau amestec special pentru producerea răsadurilor, în mod normal acestea nu ar trebui dezinfectate, deoarece ar ar trebui să nu conțină semințe de buruieni și să fie liber de diverși agenți patogeni (boli) sau larve, insecte ale unor dăunători.

Dezinfecția uneltelor, tocurilor de răsadniță, cărărilor se poate face cu soluții pe bază de Cupru plus tiofanat metil.

În spațiile unde anul trecut au fost prezenți dăunători ca păianjenul roșu comun, tripsul comun și cel californian, păianjenul lat este obligatoriu să se efectueze dezinsecția scheletului serelor și al solariilor. Se poate folosi Vertimec1.8 EC – 0,15 – 0,20 %. La utilizarea produsului folosiți obligatoriu echipament de protecție individual sau apelați la echipe specializate pentru efectuarea tratamentului. Produsul are dublu efect, insecticid și acaricid.

Dezinfecția semințelor ce urmează a fi semănate se realizează prin prăfuire, umectare sau imersie cu 2-3 zile înainte de semănat. Se poate folosi unul din produsele Apron XL 350 ES – 1 ml /kg sămânță (semințe de tomate, ardei, vinete). Semințele pot fi tratate și cu substanțe stimulatoare pentru înrădăcinare și germinație, cum este Atonik, în soluție: 1 ml produs în 2 litri de apă. În această soluție se țin semințele de tomate și ardei timp de 8-10 ore înainte de semănat.

Lucrările de îngrijire încep imediat după semănat și durează până la plantarea răsadurilor. Până la plantare, răsadurile vor fi tratate preventiv împotriva bolilor foliare și de colet  (Phythium, Rhyzoctonia solani, Fussarium spp. , Phytophtora spp. etc.) cu următoarele produse  sau amestec de produse: Previcur Energy – 0,1% ( efect fungic și stimulator de creștere și înrădăcinare), Merpan 80 WDG – 0,15 %, Folpan 80 WDG – 0,15 %, Dithane M 45 – 0,2 %, Polyram DF – 0,2% sau Captadin 50 PU – 0,2 % , plus Topsin 500 SC – 0,14%. Primele stopiri se efectuează odată cu udatul, iar udarea se va face cu apă la temperatură din interiorul răsadniței, serei înmulțitor sau a solarului. Pământul trebuie menținut reavăn și nu trebuie udat în exces. Trebuie folosită stropitoarea sau un furtun cu sită.

Bolile răsadurilor fiind favorizate de temperaturi ridicate, de peste 20°C, și exces de umiditate în sol și atmosferă, solarul, sera sau răsadnița trebuie aerisită zilnic, mai ales în zilele calde.

Combaterea buruienilor se poate face prin plivit, după fiecare udat, dacă vorbim de suprafețe mici. Plăntuțele răsărite sau repicate se vor trata săptămânal, după plivit, cu produse de contact pe bază de captan, merpan, cupru, mancozeb) sau la 14 zile cu produse sistemice (Ridomil Gold Plus, Ridomil Gold MZ, Previcur Energy, Topsin etc. Se folosesc 10 – 15 l suspensie la 100 mp. După repicare cantitatea de soluție necesară fiecărei plante ajunge la 200 ml/plantă. Înainte de stropire cu soluții fungicide răsadurile nu se udă. Atenție! Culturile de castraveți, dovlecei, pepeni nu suportă repicatul. Pentru înființarea acestor culturi semănați direct în pahare, cuburi nutritive sau tăvițe alveolate.

Zona coletului în care se află plantele tinere trebuie verificată periodic. Căderea răsadurilor (Pythium spp.) apare ,,în vetre”. La apariția focarelor de boală, plantele bolnave se distrug după smulgere, locul se dezinfectează cu soluții de produse cuprice (Triumf, Champion, Cuproxat Flowaable) și se intervine cu tratamentul chimic la toată semănătura, cu produse de tipul Previcur Energy, Ridomil Gold Mz 68 WG, Planet 72 WP sau alt fungicid.

Pentru a asigura sporul de producție, se efectuează fertilizări săptămânale cu îngrășăminte organice, chimice simple sau complexe sau îngrășăminte foliare.

Repicatul  se execută la apariția primei frunze adevărate. În stadiul de 2 – 3 perechi de frunze adevărate, răsadurile de tomate și ardei se pot trata cu regulatori de creștere, cum sunt Cycogan 400 – 0,1 %, sau Stabilan 0,1 %, pentru a preveni alungirea lor. Se aplică un litru de soluție la un metru pătrat de cultură.

„Folosiți aceste produse numai la dozele și în momentele recomandate de producător. Răsadurile sunt plăntuțe foarte sensibile”, arată inginerul Angelica Baciu, de la Direcția Agricolă Județeană Cluj. Specialistul atrage atenția că pot să apară efecte negative de creștere și dezvoltare în urma utilizării produselor fungicide care conțin cupru.

Când se semnalează atacul dăunătorilor, combaterea lor se poate face astfel:

 • Coropișnița: Mesurol 2 RB  5 gr./10 mp;
 • Melcul fără cochilie: Agrosan B, Mesurol 2 RB 5gr./10 mp sau Optimol 4 G – 15 gr./10 mp;
 • Afide, acarieni, tripsi, musculița albă de seră, musca minieră, molia tomatelor tuta: tratament cu unul din produsele de protecția plantelor avizate: Actara, Mospilan 20 SP – 0,02, Fastac 0,01%, Nuprid 200 SC – 0,075%, Nissorun 10 WP – 0,1% sau  Vertimec 1,8 – 0,1 %, Affirm.

Pe toată durata producerii răsadurilor, trebuie să se asigure toți parametrii optimi pentru o bună dezvoltare, respectiv temperatură, umiditate, lumină sau fertilizări.

Cu 10 – 15 zile înainte de plantarea la locul definitiv, este obligatorie călirea răsadurilor. „Această operațiune are ca scop mărirea rezistenței plantelor la condițiile mai puțin favorabile pe care le vor găsi răsadurile după plantare în câmp sau spații închise”, recomandă inginer Angelica Baciu, de la Direcția Agricolă Județeană Cluj.

Călirea constă în reducerea treptată a udărilor, întreruperea fertilizării, menținerea unor temperaturi mai scăzute prin aerisire repetată, descoperirea răsadurilor atât ziua, cât și noaptea, stropirea preventivă a viitoarelor plante cu soluții de insecticide și fungicide.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE