Victor Ponta: Domeniile care se descentralizează sunt agricultura, sănătatea, mediul

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Guvernul şi-a angajat răspunderea marţi în faţa plenului reunit al Parlamentului asupra proiectului de lege privind descentralizarea. Premierul Victor Ponta a declarat azi că domeniile care se descentralizează ca şi competenţe, atribuţii şi resurse financiare sunt agricultura, sănătatea, mediul, cultura, tineretul şi sportul, autorizarea şi facilitarea în turism, cluburile şi bazele sportive, bazele şcolare şi atribuţiile teritoriale în ceea ce priveşte pescuitul.

Descentralizarea acestor domenii nu presupune un impact bugetar negativ sau pozitiv, întrucât aceste instituţii trec cu tot cu buget, acest aspect fiind prevăzut în anexa la legea bugetului pe 2014.

Proiectul de lege privind descentralizarea prevede trecerea Direcțiilor agricole județene din subordinea Ministerului Agriculturii în subordinea Consiliilor Județene. Direcțiile agricole județene vor fi înființate prin reorganizarea și comasarea următoarelor structuri:

  • Direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București, cu excepția unităților fitosanitare;
  • Oficiile de studii pedologice și agrochimice județene;
  • Casele agronomului;
  • Camerele agricole județene aflate în subordinea consiliilor județene

„Acesta nu este finalul descentralizării, ci este mai degrabă cel mai important pas pe care îl facem acum, după legea cadru adoptată în 2006. Repet, există decizii pe care va trebuie să le luăm în continuare, există instituţii care încă rămân la nivel central pe o perioadă scurtă de timp. Iar pe termen lung tot ceea ce poate fi mai bine administrat de aleşii locali trebuie să treacă în sarcina acestora. Este un angajament pe care nu doar USL şi l-a asumat şi în campanie electorală, după cum ştiu şi UDMR-ul şi chiar şi PDL-ul şi-a asumat în campania electorală din 2012 ideea de a susţine o mai mare descentralizare. Poate că şi PPPD, chiar dacă are mai puţini aleşi locali, nu cred că acolo unde a avut candidaţi în alegerile locale a vorbit despre faptul că primarii şi consilierii sunt răi şi nu trebuie să primească atribuţii”, a subliniat premierul Victor Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltării Regionale, a precizat că în urma procesului de descentralizare nu va fi concediat nimeni din ministere, angajaţii urmând să rămână în aceleaşi posturi, dar într-o instituţie care va fi în subordinea alteia. Dragnea a mai spus că, în acelaşi timp, miniştrii trebuie să vină cu o reorganizare a ministerelor pe care le conduc.

„Nu va fi concediat absolut nimeni, este extrem de important să facem precizarea asta. Rămân tot în aceleaşi posturi, dar la o instituţie care va fi în subordinea altei instituţii în jur de 14.000 – 15.000 de oameni. Dar toţi cei care vor munci în instituţiile descentralizate vor rămâne cu acelaşi drepturi salariale, cu toate drepturile pe care le-au avut câştigate până acum şi fără să fie pusă problema instabilităţii pentru cineva”, a precizat Liviu Dragnea la Palatul Parlamentului.

Cu toate acestea, Dragnea spune că miniştrii trebuie să vină cu o reorganizare a ministerelor pe care le conduc.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE