Numărul tinerilor din statele membre ale Uniunii Europene care lucrează în agricultură este foarte redus. Doar 6% din persoanele sub 40 de ani sunt ocupate în agricultură la nivelul UE. România se înscrie printre codașe la acest capitol.
Agricultura românească rămâne fără forță de muncă. Tinerii de la sate fug către orașe. Situația este de actualitate nu doar la noi, ci și în UE, însă la noi e mai gravă, dacă ținem cont de gradul ridicat de fărâmițare al terenurilor și de faptul că cei mai mulți proprietari au peste 60 de ani.
„România se înscrie în plutonul codaşelor în Europa vizavi de tineri în agricultură, iar Europa stă la rândul ei foarte prost, pentru că doar 6% din agricultorii Europei sunt sub 40 de ani. De aceea, noua Politică Agricolă Comună vine să încurajeze foarte mult acest tip de activităţi. Copiii noştri nu sunt interesaţi de activităţi economice, sunt numai pe reţelele de socializare şi este foarte greu să le spui „Du-te la agronomie şi după aceia poţi să iei 70.000 de euro, să te duci la ţară şi să îţi faci o fermă”. Tinerii nu pot fi motivaţi cu aceste argumente aproape deloc, chiar dacă vorbim de bani mulţi”, a declarat, preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România, Valeriu Steriu, într-o conferinţă.
Pentru a schimba situația, e nevoie de un program naţional pentru încurajarea tinerilor de a face afaceri în mediul rural, a arătat Valeriu Steriu. Acesta ar putea fi finanțat din fonduri europene. Totodată, e nevoie de modele care să promoveze fondurile europene alocate României în perioada 2014-2020 pentru instalarea tinerilor în mediul rural. În plus, situația actuală a pieței cerealelor, cu prețuri foarte volatile, nu reprezintă un factor încurajator pentru tinerii care vor să facă agricultură.
„Toată dotarea de confort şi de a încuraja un antreprenoriat în aceste zone este îngreunată, iar dacă un tânăr cultivă grâu astăzi şi aşteaptă până vara viitoare să-l vândă şi, eventual, îl vinde cu preţurile acestea volatile, cu siguranţă, în următorul an se va întoarce la oraş, mai degrabă ca şomer”, a subliniat preşedintele Comisiei Prezidenţiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România.
Măsura 112 ”Instalarea tinerilor fermieri” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 – 2013 a beneficiat de şapte sesiuni de depunere, cu o valoare cumulată de 460,2 milioane euro. În cadrul acestor sesiuni au fost depuse 22.494 de proiecte, în valoare totală de 630,1 milioane euro, o sumă de aproape două ori mai mare decât fondurile europene alocate acestei măsuri (331,8 milioane euro).
Pe măsura 112, tinerii fermieri sub 40 de ani care se instalau în mediul rural beneficiau de o finanţare de 40.000 de euro.
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, la finele lunii aprilie, că măsura de instalare a tinerilor fermieri în mediul rural va fi redeschisă în a doua jumătate a anului viitor pe noul PNDR 2014 – 2020, iar finanţarea va fi mărită de la 40.000 de euro la 70.000 de euro.