Vesti bune pentru crescatorii de oi. Iata ce tara planuieste sa cumpere lana romaneasca

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

ANSVSA si Departamentul pentru Agricultura, Paduri si Piscicultura din Republica Africa de Sud au agreat zilele trecute un certificat sanitar veterinar pentru exportul de lana si mohair, noteaza Agerpres.

,,Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a finalizat o alta actiune intreprinsa in cadrul strategiei de extindere si de deschidere de noi piete de desfacere pentru produsele autohtone. (…) In acest sens, reprezentantii institutiei au initiat demersuri catre Directia de Sanatate Animala din cadrul Departamentului pentru Agricultura, Paduri si Piscicultura din Republica Africa de Sud, cu scopul de a stabili si concretiza sectoare de colaborare in aria specifica’’, este specificat in comunicatul eliberat de ANSVSA.

Deschiderea acestei piete vine ca o veste buna pentru crescatorii romani de ovine, care nu reuseau sa valorifice lana animalelor intr-un mod eficient. Astfel, in conditiile in care mai multi importatori din Africa de Sud sunt interesati in lana romaneasca, cele doua tari au incheiat un parteneriat sub forma unui certificat sanitar, dupa negocieri si dupa stabilirea criteriilor tehnice.

Autoritatile sprijina crescatorii de ovine

Pentru a sprijin crescatorii de animale si pentru a facilita exportul de lana, ANSVSA a dispus ca medicii veterinari din teritoriu care au si atributii de certificare, sa informeze toti agentii economici autorizati despre aceasta oportunitate si sa le prezinte acestora cerintele necesare.

Si MADR a intreprins o masura prin care sa sprijine exploatarea lanii intr-o maniera profitabila pentru fermieri. Programul de valorificare a lanii a atras peste 32.000 de crescatori de ovine, care s-au aratat interesati sa vanda 1 kilogram de lana pentru 1 leu, prin acest program de subventionare.

,,Programul lanii este proiectul tarii pentru ca sunt peste 32.000 de crescatori de ovine inscrisi in acest proiect. Sunt 26.000 de tone lana. Stim la ora actuala de unde este lana, unde se duce si ce facem cu ea”, a declarat ministrul agriculturii, Petre Daea.

Acest program beneficiaza de o finantare de 36 milioane de euro, suma ce vine exclusiv de la bugetul de stat.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE