Uscătoriile de fructe, salvarea agricultorilor din Republica Moldova, după embargoul impus de Rusia

Facebook
Twitter

Chiar dacă Rusia a pus embargou pe fructele moldovenești, asta nu înseamnă că producția va fi lăsată să se strice în livezi. Unii agricultori din Republica Moldova s-au orientat deja spre piețele din Uniunea Europeană, alții își depozitează marfa în frigidere.

Producătorii de prune din Nisporeni au găsit și ei soluția – uscătoriile de fructe, prin care aceștia usucă tone de prune. Potrivit lui Filip Frunze, specialist principal la Direcția Agricultură și Industrie Prelucrătoare Nisporeni, în aceste zile, uscătorile de prune din raion, în număr de 15, funcționează la capacitate maximă.

”Uscatul fructelor în zona noastră a fost întotdeauna o ocupație tradițională, iar în ultimii ani, odată cu mărirea suprafețelor plantațiilor de pruni, această îndeletnicire a luat amploare”, spune Vasile Conicov, proprietarul unei uscătorii de prune din Ciorești, citat de expresul.com.

Vasile Conicov a construit uscătoria în perioada comunistă. Acum, are și o livadă de pruni cu suprafața de 20 de hectare. Agricultorul se ocupă cu creșterea prunilor de mai bine de 25 de ani. În anii trecuți, el reușea să vândă marfa, în stare proaspătă, unor comercianți ce o transportau mai apoi în Rusia și Ucraina.

Anul acesta, nimeni nu a mai solicitat prunele, astfel că Vasile Conicov a pornit, la 25 august, toate cele trei cuptoare ale uscătoriei sale, cu o capacitate de câte 5 tone fiecare. Circa 200 tone de prune vor fi uscate, iar la final  producătorul va obține circa 50 de tone de fructe uscate.

”În trecut, prunele se uscau în loznițe, care funcționau pe bază de lemne și fum. Acum, însă, astfel de producție nu este solicitată de nimeni”, susține Vasile Conicov.

Prunele sunt uscate în cuptoare speciale, care funcționează pe bază de gaze naturale. Tot procesul durează cel mult trei săptămâni.

”În condițiile embargoului impus de Rusia, uscătoriile sunt un colac de salvare pentru mulți producători de fructe”, afirmă agricultorul din Ciorești, Vasile Conicov, după care face o remarcă: ”Anul trecut, un kilogram de prune uscate costa între 22 și 24 de lei. Vom vedea ce prețuri vor fi în acest an”.

Nu disperă nici Gheorghe Secrieru din Vărzărești, care are o livadă de pruni cu suprafața de 15 hectare. Fermierul arendează, din 2012, și o uscătorie de prune, care are o capacitate de a usca 8 tone în fiecare 24 de ore. Chiar dacă, în acest an, roada i-a fost compromisă din cauza unor greșeli tehnice, el a găsit o ieșire din situația creată, pentru a nu falimenta. În prezent, prestează servicii de uscare a prunelor, astfel că orice agricultor poate apela la el.

”Producerea și, ulterior, comercializarea prunelor uscate aduce un profit de cel mult 3-4 lei la kilogram, pe când comercializarea lor în stare proaspătă ar dubla veniturile”, explică Gheorghe Secrieru, citat de expresul.com.

De aceea, potrivit acestuia, ar fi cazul să fie construite frigidere pentru păstrarea fructelor. Cât privește embargoul impus de Rusia, producătorul moldovean a declarat că nici el, nici alți agricultori din raionul Nisporeni nu au fost afectați direct de acesta, deoarece nu dispun de cantități mari de fructe.

”Noi suntem producători de talie medie și nu avem posibilitatea, la ora actuală, să oferim cantitatea necesară de fructe. În plus, mai avem de muncit și la calitate, dacă ne dorim să pătrundem pe piețele europene”, a subliniat fermierul moldovean, remarcând că o soluție în acest sens ar fi asocierea mai multor producători de fructe și atragerea unor investiții străine pentru dezvoltarea unor linii de procesare a producției.

Sursa: www.expresul.com

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE