Prunele uscate de Leleasca, primul produs tradițional ce va fi reatestat în județul Olt

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Prunele uscate de Leleasca vor fi primul produs tradițional din județul Olt, producătorul acestora depunând documentația pentru reatestare, conform noilor modificări legislative.

Inginerul Florica Bodescu din cadrul Direcției Agricole Județene Olt a declarat că în județul Olt sunt 11 produse tradiționale atestate în anii anteriori, dar anul acesta este necesară reatestarea acestora și, până în prezent, demersuri în acest sens au fost făcute numai pentru prunele uscate de Leleasca.

Producătorul acestora deține o livadă de 2,5 hectare de pruni și colectează produsele de la alți doi fermieri, iar pentru obținerea prunelor uscate folosește metode tradiționale — cuptoare din cărămidă și pământ, încălzite cu lemne și fără adaos de aditivi, zahăr sau conservanți.

“Am verificat în teren condițiile în care sunt obținute prunele uscate și sunt respectate toate condițiile pentru a fi reatestat produsul ca unul tradițional. Prunele sunt deshidratate după metode vechi, deasupra unor sobe încălzite cu lemne, în spații fără fum și nu li se adaugă zahăr sau conservanți. Toate operațiunile, de la cules până la ambalat, sunt executate manual. Producătorul a înregistrat prunele uscate de Leleasca și la OSIM. După această procedură de reatestare va obține și un logo de produs tradițional”, a declarat pentru AGERPRES, Florica Bodescu.

Aceasta a menționat că în zona de nord a județului Olt și în special în comuna Leleasca sunt mai mulți producători de prune uscate, zona având tradiție în obținerea acestora, în condițiile în care, până în anul 1990, majoritatea prunelor uscate obținute în localitate ajungeau pe piețele externe.

În prezent prunele uscate din Leleasca ajung numai pe piața internă deoarece pentru export este nevoie de asocierea producătorilor și condițiile pentru a avea acces pe piețele europene sunt dificile.

“Am discutat cu producătorii din Leleasca și doresc să înființeze un grup, să se asocieze astfel încât să ajungă mai ușor pe piețele interne și chiar să poată exporta. Până în anii 1990 au exportat, acum este mai dificil, dar nu imposibil”, a adăugat Florica Bodescu.

În județ mai sunt alte zece produse tradiționale pentru care nu au fost depuse deocamdată documente în vederea atestării, cel mai cunoscut fiind pâinea în țest, produs obținut de o familie din comuna Scărișoara, care este prezentă la majoritatea târgurilor de profil. Se mai produc și au atestat de produs tradițional valabil până în toamna acestui an compoturi, gemuri, dulcețuri, murături și zacuscă din comuna Giuvărăști.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE