samanta lucerna de vanzare

Subventii APIA: in ce conditii fermierii pot accesa in 2017 sprijinul cuplat pentru lucerna

Facebook
Twitter

Pe langa valorificarea ei ca furaj, lucerna devine pe zi ce trece o cultura tot mai profitabila pentru agricultorii romai. Cu o investitie de circa 2.000 lei pe hectar, o data la 3-4 ani, un fermier poate „recolta” anual un profit de cel putin 1.000 de euro pe hectar, la care putem adauga si o subventie generoasa de peste 500 euro la hectar.

Ministerul Agriculturii a publicat recent noile conditii pe care fermierii trebuie sa le indeplineasca pentru a accesa sprijinul cuplat la lucerna.

Potrivit proiectului de Ordin, sprijinul cuplat pentru cultura de lucerna se acorda fermierilor activi care fac dovada ca:

a) au realizat anual o productie minima de 15 tone/ha masa verde sau 3,75 tone/ha fan sau produse derivate din fan, respectiv granule, peleti sau faina, sau 200 de kg se samanta certificata;

b)au comercializat cel putin productia minima de masa verde sau fan sau produse derivate din fan prevazute la lit. a) catre exploatatii de crestere a animalelor inscrise in RNE si/sau a pasarilor, pe baza facturii sau a filei/filelor din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, sau

c)au consumat cu animalele inscrise in RNE si/sau cu pasarile pe care le detin, si/sau au stocat in vederea consumului cu acestea cel putin productia minima de masa verde sau fan sau produse derivate din fan prevazute la lit. a), obtinuta in ferma. Verificarea eligibilitatii pentru sprijinul cuplat se face pe baza consumurilor de furaje, normate pe specii de animale, prevazute in anexa nr. 5, a calculului efectivului mediu furajat din ferma si a productiei de lucerna/soia/fan obtinute pe perioada anului de cerere prevazute in anexa nr. 51 intocmita si semnata de catre fermier;

d) in cazul loturilor semincere de lucerna, au comercializat cel putin productia minima de de 200 kg/ha samanta certificata cultivatorilor de lucerna a caror exploatatii sunt situate pe teritoriul national, pe baza de factura fiscala si/sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol;

e) pentru obtinerea productiei de masa verde sau fan sau produse derivate din fan, prevazute la lit. a), utilizeaza samanta certificata oficial din categoriile prebaza, baza si certificata, in conformitate cu Legea nr.266/2002 cu Ordinul MADR nr.155/2010 privind producerea in vederea comercializarii si comercializarea semintelor de plante furajere si cu Ordinul MADR nr. 59/2011 pentru aprobarea procedurilor privind cerintele specifice pentru producerea, certificarea si comercializarea semintelor de cereale, plante oleaginoase si pentru fibre si plante furajere in Romania.

Factura de achizitie a semintelor este insotita de documentul oficial de certificare a lotului de samanta sau Buletinul de analiza oficiala, cu mentiunea „samanta admisa pentru insamantare”, sau Buletinul de analiza oficiala cu mentiunea „Necesar propriu” si „Interzisa comercializarea” sau documentul de calitate si conformitate al furnizorului sau orice alt document echivalent documentelor mentionate emis intr-un stat membru al Uniunii Europene sau intr-o tara terta care are echivalenta conform Deciziei Consiliului 2003/17/CE sau eticheta oficiala care poate tine loc de document de calitate si conformitate.

In cazul utilizarii semintei certificate oficial din productia proprie, fermierul prezinta documentul/ documentele oficial(e) de certificare a lotului/loturilor de samanta. Cantitatile minime de samanta necesare la hectar sunt incluse in anexa nr. 4.

In cazul loturilor semincere de lucerna, fermierul prezinta factura fiscala de comercializare a minimum 200 kg samanta de lucerna certificata/ha sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol din care sa reiasa comercializarea a minimum 200 kg samanta de lucerna certificata/ha cultivatorilor de lucerna a caror exploatatii sunt situate pe teritoriul national.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE