septembrie 26, 2021

Subvenții APIA 2015: bisericile şi mănăstirile vor primi plăți directe dacă au calitatea de fermier activ. Vezi topul celor mai mari beneficiari

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter

Bisericile şi mănăstirile care demonstrează, cu acte, calitatea de fermier activ, vor putea primi în continuare subventii de la APIA.

„Dacă (bisericile şi mănăstirile, n.r.) dovedesc calitatea de fermier activ, atunci pot să primească (subvenții, n.r.) în continuare fără niciun fel de problemă”, a declarat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, după ședința de Guvern de ieri, răspunzând la întrebările presei.

Pentru a putea primi subvenii APIA în 2015, bisericile şi mănăstirile trebuie să dovedească și calitatea de fermier activ, cu acte. La nivel european, s-a întocmit o listă neagră a celor care nu mai trebuie să beneficieze de plăţile directe în agricultură, după ce aeroporturi sau unități turistice și de agrement au primit subventii APIA pentru pajiştile pe care le au în proprietate.

Prin introducerea conceptului de fermier activ, precum și întocmirea listei negre valabilă la nivel european, dar care poate fi completată cu legislaţia naţională, aceste categorii nu mai pot beneficia de subvenții. Pe lista neagră se regăsesc cei care gestionează aeroporturi, servicii de transport feroviar, sisteme de alimentare cu apă, servicii imobiliare, terenuri permanente de sport şi destinate activităţilor de recreere sau alte întreprinderi cu activităţi neagricole similare, companii de construcţii, Regia Naţională a Pădurilor, administratori privaţi de păduri, penitenciare, unităţi administrativ teritoriale. Aceștia nu vor mai fi considerați fermieri activi decât dacă, după depunerea cererii de plată, fac dovada că activitatea agricolă pe care o desfăşoară este importantă atât din punct de vedere al ponderii plăţilor directe din veniturile obţinute de acea societate, cât şi din punct de vedere al ponderii veniturilor activităţilor agricole din veniturile totale anuale, potrivit șefului de la Agricultură.

„La persoanele juridice acolo documentele sunt aceleaşi, iar din documentele de bază care se transmiteau şi până acum se poate observa foarte clar dacă există ca activitate principală de bază activitatea agricolă. Pentru ceilalţi, care nu se transformă într-o formă juridică sau cel puţin în  persoană fizică autorizată, trebuie să vină cu documente suplimentare. Aceste documente pot fi Declaraţia 2.2.1, privind veniturile din activităţi agricole, impuse pe bază de norme de venit, decizia de impunere, adeverinţă eliberată de ANAF privind veniturile totale realizate în anul precedent. Dacă nu există această declaraţie, atunci Declaraţia 200 privind veniturile realizate în România şi adeverinţa eliberată de ANAF privind veniturile totale. Deci sunt două opţiuni. Ministerul Agriculturii a dorit, în primă fază, şi aici vă răspund la întrebare vizavi de mediatizarea acestor condiţii, a dorit ca toate persoanele fizice să se transforme cel puţin în PFA. Există, însă, anumite, cum să spun, greutăţi, care ţin, dacă vreţi, şi de ceea ce înseamnă tradiţie românească şi mă refer aici la crescătorii de ovine, în primul rând, care nu au fost niciodată organizaţi într-o formă juridică sau în PFA. Am înţeles aceste lucruri şi pentru a răspunde nevoilor şi solicitărilor pe care le-au făcut am creat această alternativă, astfel încât să fim în rând cu ceea ce înseamnă regulamentul european, care prevede foarte clar că toţi cei care primesc peste 5 mii de euro trebuie să dovedească această calitate de fermier activ”, a mai spus ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Totodată, în hotărârea care reglementează plata subventiilor, se precizează că, pentru a beneficia de acordarea de plăţi directe, fermierii trebuie să fie înscrişi în Registrul unic de identificare, administrat de APIA, să depună cerere unică de plată în termen și să își intabuleze proprietatea.

Topul averilor mănăstirești

Un număr de 15 biserici și mănăstiri au încasat în 2013 peste 1,77 milioane de lei în contul subvențiilor pe suprafață, potrivit datelor furnizate de agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură (APIA), la cererea stiriagricole.ro. În topul mănăstirilor și al bisericilor care au luat subventii APIA se detașează trei lăcașuri de cult din județul Neamț.

Astfel, Mănăstirea Neamț, care a primit în 2013 subventii pe suprafață în valoare de peste 304.404 de lei, ocupă primul loc în acest top, potrivit datelor furnizate de APIA la solicitarea stiriagricole.ro. Pe locul secund se află Mănăstirea Văratec, care a încasat subventii în sumă de 221.363 de lei, urmată de Mănăstirea Agapia, care a beneficiat în 2013 de subventii pe suprafață în valoare de peste 207.101 de lei.

Pe locul al patrulea se clasează Parohia Reformată Boroșneu Mare din județul Covasna, care a primit subventii APIA de peste 146.146 de lei. Pe locul al cincilea se poziționează Mănăstirea Secu, din județul Neamț, cu subventii APIA pe suprafață în cuantum de 139.808 de lei, urmată de Parohia Unitariană Belin, din județul Covasna, care a primit în Campania SAPS 2013 subventii APIA în valoare de peste 116.544 de lei.

Pe următoarele două locuri se clasează Parohia Reformată Jebuc, din județul Sălaj, cu subventii APIA în valoare de 116.357 de lei, urmată de Mănăstirea Ponor, din județul Alba, care a beneficiat de subventii APIA în sumă de 98.950 de lei.

În 2013, Parohia Reformată Jebuc a avut venituri totale în valoare de 980.894 de lei, iar profitul s-a ridicat la 112.498 de lei. Parohia Reformată Jebuc are ca obiect de activitate fabricarea pâinii, fabricarea prăjiturilor și a produselor proaspete de patiserie.

Pe locul al nouălea se regăsește Parohia Greco Catolică Teiuș, din județul Alba, care a primit subventii APIA în sumă de 87.763 de lei, în vreme ce pe poziția a zecea se află Mănăstirea Hodoș Bodrog din județul Arad, care a încasat subventii pe suprafață în sumă de 59.224 de lei.

Mănăstirea Putna, ctitoria lui Ștefan cel Mare din Bucovina, a primit anul trecut subventii APIA în valoare de 58.225 de lei, sumă care o poziționează pe locul al unsprezecelea în topul mănăstirilor și al bisericilor care au luat subventii APIA.

Cu subventii APIA în valoare de 56.368 de lei, Mănăstirea Sihăstria din județul Neamț ocupă locul al XII-lea, fiind urmată de Mănăstirea Sfântul Spiridon Ponor, cu încasări de 55.453 de lei.

Parohia Ortodoxă Română Bedeciu se clasează pe locul al XIV-lea, cu subventii APIA de 54.227 de lei, în vreme ce pe ultimul loc din top 15 al mănăstirilor și al bisericilor care au luat subventii APIA se poziționează Mănăstirea Cocoș din județul Tulcea, cu încasări de 51.493 de lei.

La nivel național, APIA a plătit în 2013 subventii pe suprafață în valoare de peste 19,36 milioane de lei către un număr de 3.698 de beneficiari, pentru o suprafață de 35.561,83 de hectare.

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE

RECOMANDĂRI ȘTIRIAGRICOLE